Dykkere undersøger grundstødt tankskib

Der er brændstof nok i byer og bygder. Men det haster med at få fyldt brændstoftanke inden kulden kommer. Oratanks grundstødning i Aasiaat har sat ekstra pres for det andet tankskib Orasila.
Skrevet af Noah Mølgaard
22. august 2012 09:30

Dykkere er nu i Aasiaat og undersøger tankskibet Oratank, der stødte på grund ved Aasiaat natten til i går. Skibet kunne selv komme fri, men dykkere skal først lave grundig undersøgelser inden der bliver truffet beslutning om skibets videre sejlads.

- Der er brændstof nok i bygder og byer i Nordgrønland. Der er derfor ikke noget at frygte for at bostederne løber tør for brændstof på grund af grundstødningen, siger Peter Grønvold Samuelsen, der erdirektør i Polar Oil, der har chartret Oratank.

Men det er nu forskellige tankanlæg i byer og bygder skal fyldes op inden vinteren lukker sejladsen til Nordgrønland. Polar Oil har også kontrakt med forsyning af brændstof til de selskaber, der leder efter olie i Baffin Bugten. De leverer også brændstof til trawlere.

Oratanks grundstødning har nu den konsekvens at Polar Oil nu har sendt Orasila, der var i Sydgrønland til Baffin Bugten for at levere brændstof. Oratank og Orasila sejler brændstof til kysten.

Men det er stadig usikkert hvornår Oratank kan genoptage sin sejlads.

- Dykkerne bliver færdige med deres undersøgelser i dag. Vi venter på den konklusion, der vil komme efter undersøgelserne, siger Lars H. Simonsen fra rederiet M.H. Simonsen, der ejer Oratank og Orasila.

Det er ikke kun byer og bygder i Nordgrønland, der skal have sikret brændstof til vinteren. Sydgrønlandske byer og fåreholderstederne skal også have fyldt brændstoftankene op inden vinteren kommer.

- Rederiet M.H. Simonsen varetager distribution af brændstof til vores tankanlæg i Grønland. Det er deres pligt, at indsætte et erstatningsskib, hvis Oratank bliver forhindret i at sejle foreløbig, siger Peter Grønvold Samuelsen fra Polar Oil.

Rederiet M.H. Simonsen ejer 15 skibe.