Dygtige spillere har svært ved at slå igennem

Som talentfuld fodboldspiller herhjemme er det svært at træde ind i de voksnes rækker. Men det lover dog godt for fremtidens landshold, lyder det fra U18-træneren, efter landets fremmeste unge spillere i weekenden afgjorde dette års GM for herrer.
Skrevet af Mads Fisker
25. juli 2011 12:42

Mange spillere viser nemlig både stor spilforståelse og fysisk formåen, fremhæver René Olsen.

- Jeg er meget imponeret over niveauet hos de unge spillere i forhold til særligt spilforståelse og fysik. Spillets niveau er efterhånden som hos seniorer på mange af holdene.

Sådan lyder det når ungdomslandstræneren og  i øvrigt seniorlandsholdets i øjeblikket eneste træner tager temperaturen på talentudviklingen herhjemme aflæst under det netop overståede U18 GM i Nuuk.

Her levede hjemmebane-favoritterne fra B67 op til værdigheden og besejrede suverænt N-48 fra Ilulissat i finalen. De to klubber mønstrede i øvrigt tilsammen otte spillere på turneringens udvalgte hold.

Og mange af de unge spillere har på grusbanen ved Inussivik vist sig frem på en måde, som vidner om, at de vil kunne gøre en forskel på fremtidens seniorlandshold.

- Helt sikkert. Det er tydeligt, at de unge spillere bliver stadigt bedre. Niveauet stiger helt klart, og på den måde er det meget positivt at følge med i, vurderer René Olsen.

Men overgangen fra talentfuld ungdomsspiller til etableret landsholdsspiller er langt fra let, understreger træneren, der altså både står i spidsen for de unge og er assistent på seniorlandsholdet.

- Den er svær. For der er stadigvæk rent fysisk et stort spring. Det er de færreste, der i det hele taget kan gå direkte ind på et seniorhold som ungdomsspiller, siger René Olsen, som dog fremhæver, at der ved det nylige Island Games var syv debutanter med.

Et løbende generationsskifte er dermed i gang, men man må fortsat skuffe for mange af de unge, når talentet skal forløses i de voksnes rækker, mener træneren.

- Udfordringen ligger jo i, at der skal være en gulerod; noget at arbejde for. Men ofte så bliver den her gulerod for svær at opnå for de unge, siger René Olsen.

Som ungdomslandstræner er hans fremtid lige nu uvis, og hans kontrakt som assisterende landstræner for seniorlandsholdet udløber desuden ved årets udgang. René Olsen understreger, at han håber på at blive tilbudt en forlængelse. Også gerne forfremmet til at stå i spidsen for landets bedste spillere, siger han.