Duty Free i krise

Pilersuisoq’s toldfri butik i Kangerlussuaq har på et år fået halveret sin omsætning og indtjening efter ændringen af bekendtgørelsen om afgiftsfri indførsel af varer ved indrejse.

- Vi har været nødt til at spare på vores omkostninger og personaleomkostninger, siger driftschef i Pilersuisoq Finn Fabricius, der mener, at det også er til skade for Pilersuisoq, som er Selvstyre-ejet virksomhed.

Forbuddet mod at tage toldfrie alkohol og cigaretter med til Grønland har været dyrt for Pilersuisoq.

- Vi har jo mistet en stor del af vores omsætning, og dermed også en stor del af vores indtjening. Omsætningen er faldet med noget der ligner 50 procent. Det betyder jo enormt meget for vores ve og vel i Kangerlussuaq, siger driftschef i Pilersuisoq Finn Fabricius. Pilersuisoq har derfor sparet på deres omkostninger med blandt andet at afskedige en ansat i dutyfree butikken og to Pilersuisoq medarbejdere i Kangerlussuaq. Finn Fabricius vil ikke sætte kroner og øre i tabte indtægter.

- Men det har betydet million beløb i mistede indtægter, siger Finn Fabricius.

Pilersuisoqs generelle omsætning i hele Grønland på øl og vand for året 2010 og 2011 er faldet med 14,6 millioner kroner i forhold til året før, det viser KNI’s årsrapport. Heri kan vi dog ikke se, hvor meget omsætningen ved salg af spiritus, øl og vin samt tobak i Kangerlussuaq er faldet.

Skattestyrelsen endnu ikke opgjort hvor meget indtægterne på afgift på alkohol og tobak har ændret sig, efter ændringen af bekendtgørelsen om afgiftsfri indførsel af varer ved indrejse den 1.januar 2011.

- Skattestyrelsen evaluerer effekten efter udgangen af året, siger afdelingschef i skattestyrelsen, Lisbeth Møller Jensen.

Men en ting er klar, det gør ondt på Pilersuisoq’s indtjening og omsætning i Kangerlussuaq, som Pilersuisoq ønsker en service-kontrakt på med Selvstyret.

- Den nye servicekontrakt med Selvstyret er under udarbejdning, og den har været frem og tilbage mellem finansudvalget og Pilersuisoq. Hvis alt går vel, så regner vi jo med at få Kangerlussuaq med i servicekontrakten, siger driftschef i Pilersuisoq Finn Fabricius.

Den tidligere Naalakkersuisoq for Finanser, Palle Christiansen regnede med, at et stop for toldfri spiritus og tobak ved indrejse vil øge indtægter til landskassen med øget salg i butikkerne.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt