Dumpen i Tasiilaq snart ryddet

Langt om længe er oprydningen på dumpen i Tasiilaq kommet i gang.
Skrevet af Karsten Sommer
11. oktober 2016 06:01

I årevis har det første syn der mødte tilrejsende helikopterpassagerer, når de ankom Tasiilaq, været byens overfyldte affaldsdump.

Men nu er det snart slut.

I juni anskaffede Kommuneqarfik Sermersooq en såkaldt ballepresser, som samler affald fra dagrenovationen i baller, og siden har kommunens fem renovationsmedarbejdere i Tasiilaq haft travlt med at rydde op på dumpen, og pakket affald i baller, som senere er blevet sendt til Nuuk med skib.

- I løbet af tre måneder har vi pakket omkring 300 baller med brandbart affald og derudover har vi også sendt 50 containere, indeholdende jern, plastik, pap og farlige kemikalier til Danmark med skib, fortæller lederen i Materielgården i Tasiilaq, Ulrik Gaffuri.

Det vil tage to år at rydde helt op

Men der er meget arbejde endnu, før der er styr på dumpen i Tasiilaq.

Ulrich Gaffuri vurderer at det vil tage op mod 2 år, at få dumpen ryddet for synligt affald.

For ud over almindeligt dagligt skrald, er der også masser af jern fra for eksempel gamle biler, der skal sorteres og videresælges i Danmark.

- Hvornår vi kan være færdige med det, ved vi endnu ikke, da affaldet først skal miljø klargøres, så de farlige ting fra de gamle biler frasorteres, siger Ulrich Gaffuri.

Projektet med ballepresseren har kostet cirka 2 millioner kroner i anskaffelse - Selvstyret har bidraget med 750.000 kroner til projektet.