Du kan snart importere din egen sprut og vin

Fra den første maj bliver det nemmere for private at fylde vinkælderen og barskabet op med sjældne vine og ædle whiskymærker, der ikke lige findes på butikkernes hylder.
09. februar 2011 09:00

Naalakkersuisut lægger på Inatsisartuts forårssamling op til en liberalisering af loven om ind- og udførsel af varer. Og det betyder, at alle over 18 år efter behag kan importere vin og spiritus til eget forbrug.

Hidtil har importen af vin og spiritus været forbeholdt virksomheder med alkoholbevilling. Det vil sige hoteller, restauranter og butikker. Men nu vil Naalakkersuisut have åbnet markedet - Dels for at komme, hvad der betegnes som overnormale avancer til livs, dels for at give os forbrugere større valgmuligheder. Nu kan vi frit hente de ekslusive eller sjældne vin- og spiritusmærker hjem, når vennerne skal duperes.

Vi har sådan set kunnet gøre det hele tiden, men det har været besværligt med bureaukratiske ansøgninger om importtilladelser og lang sagsbehandling. Men nu skal det hele kunne klares med et klik på skattevæsenets hjemmeside. Her kan vi nu elektronisk kalde et ansøgningskema frem, anføre vores ønsker og beregne tolden. Og den kan så erlægges via netbanken. Og så er det bare med at vente på, at de våde varer når frem.

Naalakkersuisut anfører i bemærkningerne til lovforslaget, at det ikke er Naalakkersuisuts mål at øge forbruget af vin og spiritus her i landet. Men forslaget kan prismæssigt være en fordel for forbrugerne, der så samtidig få frit valg til at hente lige præcis den slotsaftapninger, der masserer de rigtige smagsløg, eller det skotske whiskymærke, der får tungen til at slå smut.

Som sagt så træder ændringerne af loven om ind- og udførsel af varer i kraft allerede den 1. maj. Ændringerne betyder iøvrigt også, at erhvervslivet har i landet kan få refunderet indførselsafgifterne på varer, der leveres til olieboreplatforme, der befinder sig uden for de egentlige afgiftsområde.