Du bliver slappere, når du bruger for meget tid med din smartphone

Overdreven brug af din smartphone kan være lige så skadeligt for din krop, som en arbejdsskade, og det bekymrer forskere. Det skriver Videnskab.dk.
Foto © : Flickr
Skrevet af Kenneth Elkjær
08. september 2016 11:25

Vores muskler kan nemlig som følge af overbelastningen miste en del af forbindelsen til hinanden, viser et nyt dansk studie, der er udgivet i tidsskriftet Clinical Neurophysiology.

- Vi kunne se, at forbindelsen mellem musklerne hos mobilbrugerne med smerter var helt op mod halveret. Stabiliteten i muskelforbindelsen er altså dårligere hos denne gruppe mennesker,« fortæller Pascal Madeleine, som er professor i idræt og ergonomi på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet og hovedforfatter på studiet, til Videnskab.dk.

Det betyder, at de smartphonebrugere, der bruger telefonen særligt hyppigt, kan få muskelforstyrrelser og have svært ved at udføre opgaver, hvor de skal koordinere flere muskler på samme tid.

Ved at undersøge elektriske signaler i musklerne hos hyppige smartphonebrugere kunne forskerne bevise, at de mobilbrugere, der havde kroniske smerter i for eksempel skulder, nakke eller tommelfingre, havde en markant lavere signalkobling mellem musklerne.

Afkoblingen mellem musklerne kan muligvis forplante sig og betyde en skævvridning af hele muskelsystemet, fortæller Pascal Madeleine.

- Når du går, bruger du flere forskellige muskler - lårmuskler, skinnebensmuskler og endda musklerne i armene. For at kunne udføre den bevægelse i koordineret rækkefølge skal centralnervesystemet agere dirigent for musklerne og få dem til at bevæge sig i den rette rækkefølge. Ligesom med instrumenterne i et symfoniorkester, forklarer han.

- Hvis dine muskler er blevet afkoblet i større eller mindre grad, forstyrrer det dirigenten, hvilket igen forstyrrer hele systemet, siger Pascal Madeleine.

Mobilforbrugets konsekvenser blev analyseret ved at koble 40 mobilbrugere til en række elektroder og så måle den elektriske aktivitet mellem musklerne, mens forsøgsdeltagerne udførte en række opgaver, forklarer forskeren.

* 20 af deltagerne havde kroniske smerter i enten nakke- og skulderregionen, håndled og/eller tommelfinger.

* 20 af dem havde ingen smerter.

- Ved at måle på en gruppe med og en gruppe uden smerter kunne vi finde ud af, hvad der var anderledes ved den gruppe med smerter, forklarer Pascal Madeleine.

Med arme, håndled og nakke-skulderregionen dækket til med elektroder blev forsøgspersonerne sat til at taste en given tekst ind på henholdsvis computer og smartphone i perioder af tre minutter. På mobilen skulle mobilbrugerne taste først med én og bagefter med to fingre.

- Gruppen med kroniske smerter udviste generelt dårligere sammenkobling og kommunikation mellem musklerne i de berørte områder, fortæller Pascal Madeleine.

Artiklen er leveret af Videnskab.dk