Dronningens udtalelse kritiseres

Dronningens udtalelse om klimaforandringerne skaber i dag røre i Danmark. Her går både oppositionspolitikere og miljøorganisationer nu i rette med regenten, efter hun har sagt, at der ikke er noget at stille op i forhold til klimaet.
Skrevet af Mads Fisker
18. juli 2011 14:06

- Man kan jo ikke lave om på klimaet, når det laver sig selv om. Det må man se i øjnene, har dronningen således ifølge BT sagt efter at have fået en briefing om klimaforandringer og permafrost i Qeqertarsuaq.

Dermed nedtoner Dronning Margrethe tilsyneladende, at klimaforandringerne skulle være menneskeskabte, og at drivhuseffekt og regulering af CO2-udledning har nogen betydning for klimaets fremtid.

Det strider direkte imod regeringen officielle klimapolitik, men historikeren Jon Bloch Skipper, der har skrevet en bog om dronningen og hendes søstre, ser det som en fejl og ikke en dronning, der har misforstået sin rolle.

- Den har dronningen forstået i 40 år, så jeg tror ikke, at hun nu lige pludselig ikke forstår, hvor grænsen går. Det er nok mere en personlig betragtning, som ikke har været tænkt som en politisk udtalelse, siger Jon Bloch Skipper til Newspaq.

SF's klimaordfører Anne Grete Holmsgaard er blandt dem, der er skuffet over dronningens udmelding:

-Hun må have fået dårlig rådgivning. Det er da klart, at inden man tager til Grønland , kan man forudse, at man vil få spørgsmål af den slags, fordi klimaforandringerne ses så tydeligt og er så vigtige - især for grønlænderne. Og så burde hun have fået bedre råd om, hvad hun bør sige, siger Anne Grete Holmsgaard til BT.