Dronningens ceremonimester: 'Grønland er mit andet land'

Radioavisen har fået en snak med en af nøglepersonerne i Regentparrets følge under togtet i Grønland. Nemlig hoffets "manager", ceremonimester Christian Eugen-Olsen. For ham er Grønland lig med vanskeligt arbejde, men det er også et besøg i det, som han nærmest betragter som sit andet land.
16. juli 2011 15:27

Siden 1990 har han været Dronningens ceremonimester. Ligesom sin navnefælle Egon Olsen, er Eugen-Olsen manden med planen, ham der timer og tilrettelægger og skal sørge for at det hele klapper.

Både under Kongehusets officielle arrangementer i Danmark, under statsbesøg i udlandet og altså under et sommertogt som dette i Grønland, er det ham, der svinger dirigentstokken.

Men lige netop Grønlands-rejserne, som han efterhånden har haft mange af, gør det ofte ekstra udfordrende at være i ceremonimesterens sko.

- Det er klart, at der hele tiden skal tages action på forskellige ting. Og der MÅ jeg sige, at Grønland ikke altid er lige let at rejse i. For der er så mange forskellige faktorer, der spiller ind, som gør at: Nå! Vi kan ikke køre, for der er oversvømmelse. Hvordan kan vi så komme derhen? Har vi mulighed for at flyve? Nej, det kan vi heller ikke, for helikopteren er der ikke. Jamen kan vi så gøre noget andet? Og det er de planer, vi så kalder Plan A, B, C og D.

fortæller Christian Eugen-Olsen
Og her er det ikke nogen skade til, at have en officersuddannelse i bagagen. Inden han blev ceremonimester fungerede Christian Eugen Olsen som oberstløjtnant i Livgarden.

- En officersuddanelse er jo en uddannelse, der medfører en række forskellige tiltag såsom planlægning. Folk skal jo kunne planlægge et slag med alle de faktorer, der er nødvendige. Og det er det samme med et besøg som dette. Og der er en officersuddannelse en særdeles god baggrund at have for den funktion, jeg udfører.

Men på trods af de genvordigheder, som et togt i Grønland tit byder ceremonimesteren, har landet en særlig plads i hans hjerte:.

- Jeg synes så fantastisk godt om Grønland og om grønlænderne. Jeg kan godt sige, at det næsten er mit andet land.

- For det første er det fordi naturen er jo enestående. Og for det andet fordi disse mennesker har kunnet tilpasse sig den natur og overlevet i den natur gennem så mange år. Altså hele det der vidunderlige forhold til naturen. Det sætter jeg utrolig meget pris på.

Eugen-Olsen fyldte 70 år i marts og oplyser, at han regner med at stoppe i jobbet til næste år, efter Dronningen i januar har afholdt sit 40-års regeringsjubilæum.