Dronningen vadede i land

I Qaanaaq er man vant til lidt af hvert. Der skal meget til at imponere de lokale. Men alligevel tog Hendes Majestæt fusen på Qaanaaq-borgerne i går, da hun på en lidt utraditionel måde gjorde sin ankomst til byen.
12. juli 2011 12:14

- Da de kom ind, da tog de fusen på os alle sammen, siger borgerforvaltningsleder Ole Mathiesen, der var en af værterne ved det kongelige besøg i Qaanaaq i går.

Gæsterne kom med inspektionsskibet Ejnar Mikkelsen. Og så var det meningen, at en gummibåd og en interimistisk gangbro skulle klare resten. Isskosser og lavvande gjorde det imidlertid svært for gummibåden at nå til land. Men det var der råd for.

- Det var nok ikke kun mig, der tænkte: Det er sørme godt gået af hendes majestæt. Hun gør det på vores måde, lyder det fra Ole Mathiesen.

For Hendes Majestæt valgte - i højst uchik overlevelsesdragt med tilhørende hjelm - at tage turen i baljen og vade det sidste stykke gennem vandet. Til alles begejstring. Prinsgemalen, der er dårligt gående, måtte dog blive ombord på Ejnar Mikkelsen.

Den kongelige rejsedelegation var så forsinket fra Siorapaluk, at man måtte afkorte det fire-timers program, der var planlagt i Qaanaaq, til et halvanden times arrangement. Men det slog ikke værtsbyen ud af kurs.

- De tager fusen på os i første omgang, og så siger vi: Okay, så indordner vi os. Særlige forhold skal tages med, som vi plejer at gøre heroppe. Jeg synes det lykkedes, lyder konklusionen fra Ole Mathiesen.

Middagen på hotellet og besøget på Nukissiorfiit blev sløjfet, og i stedet foregik det hele i byens minihal, hvor der blev sunget, overrakt gaver og holdt taler.

Og Ole Mathiesen er glad dagen derpå både for sine medborgeres håndtering af besøget - og af regentens:

- Hun er et dejligt menneske. Hun kan snakke med hvem som helst. Og under sådan nogle særlige tilfælde som de her, der er hun så menneskelig, at vi kan håndtere tingene sammen på den måde.