Dronningen og grønlandske navne

Regentparret er rørte over, at den grønlandske befolkning har gået så meget op i, at kronprinsparrets tvillinger i foråret fik to grønlandske navne, nemlig Minik og Ivalo.
Skrevet af Rune Langhoff
18. juli 2011 14:36

Men overraskelsen var ikke stor - for de ved, hvor meget navne betyder i Grønland.

- Det har rørt mig meget, at man i Grønland har været så opmærksomme på tvillingernes navne, sagde hendes majestæt dronningen ved gårsdagens pressemøde i Katuaq. Hun fortsatte:

- Det overrasker mig ikke så meget, for jeg ved, hvor kolosalt meget navne betyder i Grønland. Folk, der er navnesøskende, holder meget styr på, at de har samme navn. Det samme gælder folk, der er født i samme år eller på samme dato. Der er på den måde en samhørighed i Grønland, man siger "Jeg er også født i 1940. Jeg er også født 16. april. Min mor hedder også Margrethe".

De to seneste medlemmer af kongefamilien, tvillingeparret prins Vincent og prinsesse Josephine hedder som bekendt også Minik og Ivalo, og det skyldes altså ikke kun familiens tætte bånd til Grønland. 

- Når kronprinsparret vælger grønlandske navne til deres to børn, er det ikke kun en markering af, at det betyder noget for dem. Det vil også betyde noget i Grønland, fordi man så kan sige: "Jeg har navn med den ene af tvillingerne". Der var en gammel dame i Niaqornat, der havde en gave til Josephine, fordi hun også hedder Mathilde, hvilket også er den gamle dames navn. Og det er da fint.

For nylig kom det i øvrigt frem, at det ikke kun er de sidste to medlemmer af kongefamilien, hvis navne bærer præg af kongehusets tilknytning til Grønland. Kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, Danmarks kommende konge, bliver nemlig kaldt Nanoq af sin far.