Dronningen: Noget af det grønlandske liv slutter med klimaforandringerne

Klimaforandringerne her i landet har regentparrets store opmærksomhed. Under besøget har de set, hvordan de påvirker befolkningens levevis. Men de kongelige har også en tiltro til, at Grønland er klar til at håndtere udfordringerne.
Skrevet af Rune Langhoff
18. juli 2011 12:01

Under gårsdagens pressemøde i Katuaq sagde Dronning Margrethe således:

- Det er umuligt at sige, hvad de langsigtede konsekvenser rent faktisk vil blive, men det er tydeligt, at det rent faktisk har konsekvenser, at klimaet ændrer sig.

Og det betyder et nyt Grønland.

- Den side af det grønlandske liv, som mange af os i Danmark forbinder med Grønland, nemlig hundeslæder og hundeslædekørsel over den store is; det er forbi mange steder, ikke over alt, slet ikke, men mange steder, og det er helt klart, at det er klimaet, der er skyld i det.

Og således har årets sommertogt givet regentparret et endnu større indblik i, hvordan klimaforandringerne påvirker Grønland.

- Vi fik fortalt i Uummannaq, at de i vinter har måttet slå mange hundespand ihjel, fordi man ikke længere har de gode forhold til at køre på isen. Det vil sige, at der slutter en side af det grønlandske liv.

Men selvom en del af det grønlandske liv ifølge dronningen slutter, vil grønlænderne stadig fastholde sit forhold til naturen, mener majestæten. 

- Samtidig vil man jo gerne holde fast i sin forankring i naturen i Grønland. Og det tror jeg også, man kommer til at gøre. Det store land, de barske vejrforhold vil det stadig, selvom klimaet forandrer sig, være en voldsom udfordring for befolkningen. Både forandringerne, men sådan set også det, der bare er: Havet, der er stort og vådt og voldsomt; fjeldene, der er barske og høje og afvisende.

Dronningen har ligeledes en tiltro til, at Grønland er klar til at håndtere klimaforandringernes udfordringer.

- Jeg tror, at hvis man kun siger, at det er forfærdeligt, at tingene ikke er, som de var, så når man jo ingen vegne. Så man må finde ud af, hvordan man skal tackle forandringerne. Det tror jeg, det grønlandske samfund er overordentlig bevidst om, og jeg tror også, der gøres meget for at finde frem til, hvordan man nu skal leve under de nye forhold.

I dag har regentparret i øvrigt en privat dag i og omkring Nuuk. De skulle angiveligt være ankommet til den nedlagte bygd Qoornoq i Godthåbsfjorden her kort før middag.

I øjeblikket er der ligeledes ved at blive planlagt en officiel afsked fra Nuuk. Alle detaljer er endnu ikke på plads, men Kongeskibet Dannebrog vil formentlig afsejle kolonihavnen i Nuuk kl. 19.30 i aften under kanonsalut - og fulgt af kajakker. Regentparret vil, hvis de nuværende planer holder, gå ombord på Kongeskibet kl. 19.00.

I morgen tidlig kl. 10 bliver parret modtaget i Paamiut, hvis altså alt går som planlagt.