Dronningen: Grønland er blevet mere selvsikkert

Et mere viljestærkt og mere optimistisk Grønland. Det er det indtryk, som Dronningen og Prinsgemalen har fået under deres store sommertogt her i landet.
17. juli 2011 17:59

Under det pressemøde, som Regentparret holdt idag søndag i Nuuk, blev der gjort halvvejsstatus på deres godt to uger lange rejse i Grønland.

Ud over nemt at kunne konkludere at rejsen har været god og fyldt med varme modtagelser, fortalte de kongelige besøgende også, at de ikke kun har bidt mærke i samfundets udvikling, men også i grønlændernes.

Dronningen besøgte landet første gang i 1960 og Prinsgemalen i 1970, så det er adskillige årtiers udvikling, de har fulgt.

- Jeg tror at den store forskel ligger i, at der er en optimisme og en vilje til at klare tilværelsen. Men der er også en viden om, at man kan klare den. Der er virkelig sket noget fundamentalt i det grønlandske samfund. Man tror på sig selv, fordi man har set, at man kan, udtaler Hendes Majestæt.

Prinsgemalen supplerer sin hustru:

- Man kan mærke, der er en bevidsthed om sit eget folk i Grønland. Der er en vilje til at markere sig i samfundet. Jeg tror, det er en ting, som man samtidig skal respektere og beundre.

Men hvor meget fylder Grønland egentlig i Regentparrets bevidsthed. Hvor ofte taler de fx om Grønland, spurgte KNR dem om:

- Det gør vi faktisk meget tit. Fordi vi holder så meget af at komme her, og vi har så mange spændende og gode minder fra vores efterhånden mange rejser heroppe. Og desuden har vi begge to ting fra Grønland, som vi har mellem hænderne ret så ofte. Så Grønland er ikke noget, vi "forresten" kommer i tanke om. Det er noget, der for os bare er der.