Dronning Margrethe nævte indførelsen af Selvstyre i nytårstale

Dronning Margrethe nævnte indførelsen af Selvstyre og sendte varme nytårsønsker til Grønland, da hun for få timer siden holdt sin 38. nytårstale.
Skrevet af Mikkel Bjarnø Lund
31. december 2009 16:40

- I år kunne Grønland fejre indførelsen af den nye selvstyreordning. Det var en stor oplevelse for prinsegemalen, mig og for kronprinseparret at være til stede på nationaldagen. Vi fik et stærkt indtryk af den glæde og stolthed, der præger det grønlandske folk, og den vilje der er til at tage fat på fremtidens opgaver. Vi vil gerne takke for den varme modtagelse, vi fik, og ønske alt godt fremover for Grønland og det grønlandske folk. Jeg sender dem alle mine varmeste nytårsønsker, sagde Dronningen i sin tale.

Dronning Magrethes tale berørte foruden Grønland også klimatopmødet i København og årets familieforøgelse. Og så gav hun i sin tale udtryk for, at udviklingen de seneste tyve år er gået meget stærkt - og at vores tid er blevet mere ungdomsfokuseret.

- Men vi må ikke glemme, at erfaring er en værdifuld baggage, sagde hun.

Mest vægt lagde dronningen dog på den globale økonomiske krise.

- Krisen har ramt mange hårdt, og den ansporer til mådehold efter mange år med stigende forbug. Men samtidig giver den os en mulighed for, at overveje vores måde at leve på, og samtidigt at tage den med ro. Og måske er det slet ikke så usundt at sætte tempoet lidt ned, at give sig tid til at nyde øjeblikket, og finde tid til at være sammen med sine nærmeste, sagde Dronningen, inden hun sluttede af med tro på fremtiden.

- Vi skal ikke lade os kue af bekymringer. Der vil altid være nye udfordringer og muligheder - for unge og for gamle. Lad os sammen tage udfordringerne op og udnytte de muligheder, der viser sig. Det skal være mine nytårsønsker i aften. Gud give os alle et glædeligt nytår. Gud bevare Danmark, sluttede hun.