Drama under storm i Illoqqortoormiut

13-årig dreng måtte en tur i det iskolde vand under en storm i Illoqqortoormiut. 15 slædehunde er forsvundet.
Skrevet af Noah Mølgaard
04. februar 2011 07:43

Der var stor dramatik på stranden i Ittoqqortoormiit i natten til fredag, hvor den kraftige storm rev isen i stykker. Det blev dramatisk, da de fleste fangere havde bundet deres hunde på isen og alle fik travlt med at redde hunde og fangstudstyr.

- Der er omkring 100 slædehunde, der er bundet på isen og alle fik travlt med at redde deres hunde ved midnats tid, fortæller hundejer Evald Brønlund til KNR.

- Min 13-årige barnebarn tog med mig ned for at hjælpe til. Men isen brækkede så hurtigt op at der pludselig kun var vand mellem den isflage han befandt sig på og stranden, fortæller Evald Brønlund.

- Der blev kastet reb ud til ham, som han bandt om livet. Han måtte hoppe ud i det iskolde vand og blev hevet op i land i god behold. Men jeg fik næsten ikke sovet inat af bare tanken om hvad der kunne været sket med mit barnebarn, fortæller Evald Brønlund.

Han jolle med en påhængsmotor kom i vandet, hvor slædehunde, slæder og snescootere blev bragt i land.

- Men en hundespand på 15 hunde, der lå længere ude på isen forsvandt. Vi kan endnu ikke lede efter hundene, der ellers var en af byen flotteste hundespand. Det blæser stadig samtidig med at der er snevejr. Jeg frygter at vi ikke kommer til at se mere til de flotte slædehunde, siger Evald Brønlund.

Ingen mennesker kom til skade under dramatikken.

Lufthavnen i Constable Pynt meddelte at vindhastigheden kom op på 60 knob.