DR journalist: Jens B's afgang vil gavne Aleqa

Jens B. Frederiksens afgang både som formand for Demokraterne og medlem af Inatsisartut vil svække oppositionen, men sandsynligvis vil det gavne Aleqa Hammonds regering, siger Danmarks Radios nyhedsjournalist, Kirsten Rosing, som følger grønlandsk politisk på tæt hold. Men Kuupik V. Kleist, formand for Inuit Ataqatigiit mener, at det komme an på Jens B. Frederiksens afløser både som formand og Inatsisartuts medlem.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
29. januar 2014 17:33

Efter Inuit Ataqatigiit fik et kanonvalg i 2009 til Inatsisartut, begyndte Kuupik V. Kleist og company et samarbejde med Demokraterne og Kattusseqatigiit om et regeringsgrundlag og dannede trekøver regeringen, som holdt til 2013.

Efter nederlaget til Siumut i 2013, var Inuit Ataqatigiit og Demokraterne i opposition. Om oppositionen vil svækkes, efter Jens B. Frederiksens afgang som formand og Inatsisartuts medlem, siger Kuupik V. Kleist således.

- Det afhænger selvfølgelig af om, hans afløsere både som formand for partiet og medlem af Inatsisartut indsats.

Kirsten Rosing, som følger det grønlandske politik for Danmarks Radio, er ikke i tvivl om, at oppositionen vil svækkes efter Jens B. Frederiksens afgang.

- Man kan sige meget om Jens B. Frederiksens afløsere, men når Jens B. Frederiksen og Palle Christiansen åbner munden, så er man ikke i tvivl om, hvad de mener. Men når nu de begge er væk, så er oppositionen svækket, siger journalist Kirsten Rosing.

Jens B. Frederiksens afgang som formand for Demokraterne og som medlem af Inatsisartut må være en stor styrkelse af Naalakkersuisut og Aleqa Hammond, vurderer Kristen Rosing.

- Uden at kunne sige med sikkerhed så er der ikke i tvivl om, at det er noget, Aleqa Hammond selv vil mene, gavner hende og hendes regering. Vurderer Kirsten Rosing, der altså følger den grønlandske politik for Danmarks Radio.

Demokraterne med Jens B. Frederiksen i spidsen har været en nyskabelse af den grønlandske politik, siger Kuupik V. Kleist.

- Jens B. Fredriksen har sat et tydeligt fodaftryk på den grønlandske politik, da Demokraterne kom på banen, godt nok med en anden sammensætning. Uanset om vi mange gange var uenig om tingene, så vil jeg benytte lejligheden at sige tak for det samarbejde, vi har haft, slutter IA's formand Kuupik V. Kleist