Doris på Facebook: En stemme på IA er en stemme på DF

En stemme på IA er en stemme på Dansk Folkeparti, sådan skriver Siumuts Doris Jakobsen på sin Facebook-væg, og det kan skade Grønland, mener hun. Men der er tale om en skræmmekampagne, lyder det fra IA's Johan Lund Olsen.
13. juni 2015 15:35

Hvis IA bruger deres mandat til at støtte den blå blok, så kunne de ligeså godt støtte direkte op om Dansk Folkepartis politik, mener Doris Jakobsen.

For der kommer ikke en koalitionsaftale i den blå blok unden Dansks Folkepartis indflydelse, siger hun. IA er en stemme på DF, skriver hun derfor på sin Facebook-væg.

IA vil stille krav
Hendes udmelding kommer, efter at IA's formand, Sara Olsvig, har påpeget, at hvis IA får et mandat til Folketinget, så skal rød blok ikke være sikker på, at de peger på den, med mindre den røde blok kommer med indrømmelser om blandt andet Thule-sagen.

Ligeledes har IA i sinde at stille krav, før de bakker op om en statsminister, hvad enten det er blå eller rød blok.

Men Doris Jakobsen, som ikke selv genopstiller til folketingsvalget, holder fast i, at IA indirekte støtter Dansk Folkeparti, hvis de peger på den blå blok, og det kan skade Grønland.

Læs også Danske partier glemmer rigsfællesskabet i partiprogrammer

Doris Jakobsen mener blot, at hun påpeger, hvad det betyder, hvis man støtter blå blok:

- Dansk Folkeparti har været meget nedladende overfor vores land og befolkning. De har opført sig meget kolonialistiske i de seneste fire år, derfor mener jeg, at det vil være skadeligt for Grønland at pege på blå blok. De kommer til at basere koalitionen på Dansk Folkeparti, og de støtter ikke Selvstyreloven, siger Doris Jakobsen.

Skræmmekampagne eller oplysning?
Men at en stemme på IA skulle være en stemme på DF, er en skræmmekampagne fra Doris Jakobsens side, mener IA's folketingskandidat Johan Lund Olsen.

Han understreger, at IA ikke er i lommen på nogen partier og mener derimod, at Siumut har siddet på skødet af Socialdemokraterne og derfor i flere tilfælde ikke har truffet selvstændige beslutninger.

IA skal hverken kæmpe Lars Løkke Rasmussens sag eller Helle Thorning-Schmidts sag men Grønlands, understreger Johan Lund Olsen i en pressemeddelse.

Læs også IA kræver dansk minister for rigsfællesskab og Arktis

Doris Jakobsen er enig i, at der skal stilles krav og understreger, at hun blot påpeger, hvad en stemme på blå blok betyder:

- Selvfølgelig skal vi forhandle med alle partier, men derfor synes jeg stadig, at det er skadeligt for Grønland og pege på blå blok, siger Doris Jakobsen.

Formanden for IA, Sara Olsvig, understreger, at IA er et rødt parti.

- Vi har sagt meget klart, at vi ikke på forhånd vil binde os til nogen danske partier. Vi ønsker en stærk forhandlingsposition. Det betyder ikke, at vores mandat er solgt til blå blok.