Doris og Johan uddelte hug

De to grønlandske folketingsmedlemmer Doris Jakobsen for Siumut og Johan Lund Olsen for IA, langede i går hårdt ud efter den danske regering i åbningsdebatten i Folketinget.
Skrevet af Jette Andersen
07. oktober 2013 06:05

I bund og grund mener Johan Lund Olsen, at rigsfællesskabet fungerer. Han kan dog se kæmpe udfordringer, for eksempel på uranspørgsmålet.

I sin tale nævnte Doris Jakobsen mangel på respekt og hun talte om en historisk krise i rigsfællesskabet.

- Vi ved jo, at der er sælskindsforbud, vi må heller ikke fange flere hvaler, vi må ikke bruge vores naturressourcer uden Danmarks tilladelse. Danmark vil heller ikke være med til Forsoningskommisionen. Og vi ved også, at de har boykottet de færøske makreller.

Sådan forklarer folketingsmedlem Doris Jakobsen sine hårde ord til den danske regering, da hun i går stod på talerstolen.

Men hun benægter at der skulle være kurrer på tråden mellem Siumut og det danske søsterparti Socialdemokraterne.

- Vi er altid åbne for hinanden, når vi er utilfredse med nogle ting. men ellers har vi opnået mange ting, også under vores samarbejde.

Folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, Johan Lund Olsen, lagde i sin tale ikke skjul på partiet er skuffede over det danske finanslovsforslag.

- Det gælder retsvæsenet, især Kriminalforsorgen. Sociale projekter for udsatte grønlændere i Danmark. University of the Arctic og Forsvaret og suverænitetshævelsen omkring Grønland.

Derudover er talte Johan Lund Olsen om uranudfordringerne:

- Der er i den danske befolkning, jeg tror op imod 80 procent vælgerbefolkning, er imod atomkraft. På grund af de risici man altid løber og alle de ulykker, som vi har været vidne til igennem den seneste tid - Fukushima.