Doris med UPN på rejse

Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen er med på en fem dages lang rundrejse med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn til USA, Canada og Rusland med arktisk politik som hovedtema.
Foto © : Simon Uldum
17. juni 2014 04:38

Første stop på rejsen bliver den amerikanske hovedstad Washington, hvor nævnets syv deltagende medlemmer vil få en omfattende orientering om USA's politik i Arktis - både i forhold til sikkerhed, forskning og strategisk udvikling. Det sker på møder med repræsentanter for det amerikanske udenrigsministerium, forsvarsministerium og Det Hvide Hus.

Samtidig vil udvalget også blive orienteret om USA's syn på situationen omkring Rusland og Ukraine og seneste udvikling i Mellemøsten omkring Irak, Syrien og Israel og Palæstina.

Det kommer til at ske på møder med repræsentanter for det amerikanske udenrigsministerium, forsvarsministerium, Det Hvide Hus og en række forskningsinstitutioner.

Et særligt punkt på dagsordenen i Washington bliver et møde med Grønlands nye repræsentant Inuuteq Holm Olsen, der vil orientere udvalget om sit nye arbejde for Grønland i USA.

Fra Washington går turen videre med besøg i den canadiske hovedstad Ottowa og i Iqaluit, hvor der vil blive sat fokus på perspektiverne for de nye sejruter gennem Nordvest- og Nordøstpassagerne - herunder også den smeltende is' betydning militært og i forhold til redningstjenesterne og miljøet i de arktiske områder.

Sidste stop på rejsen bliver den russiske by og flådebase, Murmansk, hvor der venter en gennemgang af Ruslands politik.