Doris Jakobsen: Danmark bør informere om Camp Century

Danmark undlod fornyligt at informere FN's atomenergiagentur, IAEA, om et tidligere amerikansk atomreaktor, Camp Century, der op til 1960´erne fandtes langt inde på indlandsisen her i Grønland. Det skriver avisen NORDJYSKE Stiftstidende.
Skrevet af Mads Lynge
27. september 2013 06:08

Kravet om information til atomenergiagenturet blev aktuelt, da Danmark i marts i år efter lang tøven underskrev en tillægsprotokol til traktaten mod spredning af kernevåben, så også Grønland blev omfattet.

Dermed har FN nu adgang til inspektion af atomare anlæg og lagre, også her i landet. Men Danmark valgte for nyligt at meddele FN at der ikke var nogle radioaktive aktiviteter af interesse at deklarere her i Grønland.

Dermed undlod de at informere om Camp Century-atomreaktoren, der indtil 1960´erne lå omkring 220 kilometer øst for Pituffik. Udenrigsministeriet mente nemlig ikke, at det var påkrævet at indberette tidligere nuklear aktivitet til agenturet, IAEA.

Folketingsmedlem Doris Jakobsen fra Siumut er urolig over, hvad der blandt andet er sket med det radioaktive spildevand fra den mobile atomreaktor på Camp Century?

Doris Jakobsen afkræver derfor nu forsikring fra udenrigsminister Villy Søvndal om, at forholdene omkring Camp Century er omfattet af FN's inspektion, og at den nyligt underskrevne protokol dækker alle tidligere amerikanske baser.

- Det er jo helt urimeligt, hvis FN-inspektionen ikke skal dække områder, der i dag hører under Selvstyret, selvom de engang har været brugt af USA's militær, siger Doris Jakobsen til NORDJYSKE.

Camp Century-reaktoren, der blev bygget under Den Kolde Krig, var ellers som taget fra en James Bond-film.

Planen var at bygge en hel by gemt under isens overflade. Den skulle have et enormt tunnelsystem, hvor missiler kunne køres rundt under isen, uden at Sovjetunionen kunne se det, men med Moskva inden for rækkevidde.

Det hele blev dog opgivet, da isen bevægede sig for meget.

Men på YouTube findes en film om "The City Under The Ice". Her kan man blandt andet se brændselsstave blive nedsænket i atomkraftreaktoren, som skaffede elektricitet til basen.

Spørgsmålet er nu om der findes andre tidligere baser med affald, som Grønland ikke er informeret om?

- Jeg håber at skaffe fuld klarhed over dette, så vi fremover kan sikre al den internationale inspektion, der overhovedet er mulig, i forbindelse med enhver form for brug af nukleare materialer i vores land, siger Doris Jakobsen til Nordjyske stiftstidende.