Dom i Niaqornat drabssag: Et år og tre måneder for uagtsomt manddrab

Retten lagde vægt på den 39-årige mands kendskab til våbnet, men vurderede, at der ikke havde været forsæt for drab.
Qeqqa Kredsret Sisimiut 2
Retssagen har kørt i Qaasuitsoq Kredsret i Ilulissat siden i mandags. (Foto fra Qeqqa Kredsret Sisimiut) Foto © : Dorthea Reimer-Johansen
27. oktober 2022 11:40

I dag faldt der dom i drabssagen fra Niaqornat, hvor en 58-årig mand døde efter at være blevet skudt i låret med en riffel.

En 39-årig mand fra den samme bygd i Nordgrønland er nu idømt anstaltsanbringelse i et år og tre måneder for uagtsomt manddrab. 

- Retten lagde meget vægt på den måde, våbnet var blevet opbevaret på, og tiltaltes kendskab til våbnet. Han er hundeskyder i bygden og er også jæger og fanger. Så de lagde meget vægt på hans erfaring, men retten vurderede samtidig, at der ikke havde været forsæt til at slå ihjel, siger anklager ved Grønlands Politi Martin Strandby Nielsen. 

LÆS OGSÅ 38-årig mand fra Niaqornat er tiltalt for drab

Retssagen har kørt i Qaasuitsoq Kredsret i Ilulissat siden i mandags. 

Som Martin Strandby Nielsen forstår det, var offeret onkel til den dømte, og de havde en rigtig tæt relation. 

- Det her er en meget, meget tragisk sag, som nu er blevet afsluttet i dag, siger Martin Strandby Nielsen. 

Tilkaldte assistance fra Danmark

Det var fredag 21. januar i år klokken 17.30, at den 58-årige mand blev skudt i højre lår ved lårbensknoglen med en riffel. Det var en kaliber 22-250.

Politiet igangsatte sammen med Niaqornats kommunefoged en efterforskning, som førte til anholdelsen af den 39-årige.

Han har været tilbageholdt siden. Både anklager og forsvarer kærede kredsrettens afgørelse om tilbageholdelse i 72 timer. Landsretten besluttede derefter, at han skulle tilbageholdes i 26 dage.

Da den 39-årige mand har siddet tilbageholdt siden januar, er han blevet løssladt i dag, fortæller Martin Strandby Nielsen. Eftersom at han har afsognet to tredjedele af dommen, skal kriminalforsogen vurderer, om han skal afsogne resten. 

LÆS OGSÅ Drabssag fra Niaqornat: Mand skal tilbageholdes i 26 dage, afgør landsret

Grønlands Politi tilkaldte kriminalteknikere fra Rigspolitiets i Danmark og en retsmediciner i efterforskningen af drabet – efterforskningen førte så til, at den 39-årige mand blev tiltalt for manddrab.

Men retten fandt ham "blot" skyldig i uagtsomt manddrab. 

Forsvaret modtog dommen. Anklager Martin Strandby Nielsen har principielt taget betænktningstid for at læse dommen igennem, men han forventer, at sagen er afsluttet.