Dom i Blok-17 sag

Her til formiddag faldt der dom i sagen, hvor en 26-årig mand sidste år blev dræbt ved Blok 17 i Nuuk. Forvaring på ubestemt tid i en psykiatrisk anstalt i Danmark, lød dommen.
Skrevet af Mads Ullerup
07. juni 2013 11:20

Tre unge mænd mellem 17 og 20 år stod tiltalt i sagen. Den ene stod tiltalt for selve drabet, mens de to andre stod tiltalt for den vold, der blev udøvet op til at drabet blev begået.

Den 20-årige drabstiltalte var den første, der i dag modtog sin dom ved Sermersooq Kredsret i Nuuk i formiddags.

Dommen lød på forvaring på ubestemt tid i en psykiatrisk anstalt i Danmark eller nærmere bestemt i Anstalten ved Herstedvester.

Grunden til at den drabsdømte skal afsone sin dom i en psykiatrisk anstalt er, at han blandt andet lider af en alvorlig personlighedsforstyrrelse, og at han udgør en konstant trussel mod sine omgivelser, lød det fra anklagerbænken.

På trods af at den drabsdømtes forsvarer efterfølgende valgte at anke to forhold der vedrører volden der blev udøvet op til drabet, så er anklager Anders Knudsen godt tilfreds med dagens dom.

- Vi er rigtigt glade for, at der nu er sat punktum i den her sag. Det er kun forhold et og to, der bliver anket til landsretten, og det er de mindre grove forhold sammenlignet med drabet. I forhold til drabet er der blevet afsagt dom i dag, og det er vi rigtigt godt tilfredse med, siger Anders Knudsen.

I henhold til erstatningsansvarsloven skal den nu drabsdømte desuden betale en erstatning på 100.000 kroner til både den afdødes mor, den afdødes far samt til den afdødes bror.

Forsvareren til den drabsdømte, Helga Rosing, valgte i dag at anke de to første forhold i anklageskriftet til Landsretten. Det drejer sig om forhold angående grov vold og vold af særlig grov karakter udøvet umiddelbart før drabet blev begået.

Derudover ankede forsvareren, at dommen skulle afsones i Danmark.

- Hvis han skal til Danmark, så kommer han væk fra familien og væk fra de behandlingsmuligheder Grønland kan tilbyde, siger Helga Rosing.

Drabssagen ved Blok 17 sidste år vedrører desuden to andre unge mænd på 17 og 19 år, som nu er blevet dømt for medvirken til den grove vold, der lå forud for drabet.

Med i strafudmålingen talte også 28 andre forhold, der ikke vedrører selve episoden i Blok 17.

Den 17-årige og den 19-årige fik i dag hver en dom på to år i anstalten for domfældte i Grønland.

I modsætning til den drabsdømte valgte både den 17-årige og den 19-årige at modtage dommen på stedet.