To dobbeltmandater er en styrke - tre er en svaghed

Hvis du vil i Folketinget, så drop kommunalbestyrelsesposten. Den melding får Siumuts folketingskandidater fra deres partiformand.
20. april 2011 04:19

- Jeg synes det er rigeligt at have to mandater, Folketinget og Landstinget. Det er for meget med tre mandater. Så hvis jeg bliver valgt til Folketinget, vil jeg kun have to mandater. Højst to mandater, siger en af Siumuts folketingskandidater, Doris Jakobsen.

Hun er dermed på linie med sin partiformand, der idag opfordrer til at partiets folketingskandidater dropper deres kommunalbestyrelsesarbejde, hvis de bliver valgt. Det betyder altså, at Doris Jakobsen i det tilfælde må opgive sit hverv som 2. viceborgmester i Kommuneqarfik Sermersooq.

Siumut melder til gengæld ud, at dobbeltmandater er fint, så længe der er snak om en plads i Folketinget og i Inatsisartut samtidig.

- Forskellen er, at de to parlamenter meget ofte har med hinanden at gøre. Det har komunalbestyrelsesagendaen ikke. Det er simpelthen fordi, at det kan være en styrke at være med begge steder, mener Siumuts leder Aleqa Hammond.

Siumut har allerede for flere måneder siden meddelt at deres kandidater til Folketingsvalget, der senest udskrives til efteråret, er Doris Jakobsen, Akitsinnguaq Olsen, Nick Nielsen og Vittus Qujaakitsoq.

Demokraterne, som højst sandsynligt bliver Siumuts hovedkonkurrent i kampen om en af de to grønlandske stole på Christiansborg, er enige i, at dobbeltmandater er okay, så længe det kun gælder Folketing og Inatsisartut.

Justus Hansen, der kan være et bud på en af Demokraternes folketingskandidater, sidder lige nu både i Inatsisartut og i Kommuneqarfik Sermersooqs bestyrelse. Til spørgsmålet om, hvad han vil gøre, hvis han er en af dem, der bliver valgt, svarer han:

- Så vil jeg selvfølgelig fravælge kommunalbetyrelsesposten. Det er jo for meget med tre mandater. Jeg - og Demokraterne - har ikke noget imod, at have et mandat i Inatsisartut og et mandat i Folketinget. Men det er op til vælgerne.

Hverken Demokraterne, IA, Atassut eller Kattusseqatigiit Partiiat har endnu offentliggjort deres folketingskandidater.