DMI skal forudsige olieudslips kurs

Råstofdirektoratet og rækken af olieselskaber med licens herhjemme har sammen bedt Danmarks Meteorologiske Institut løse en lang række opgaver i forbindelse med beredskabet i tilfælde af oliespild herhjemme.
Skrevet af Mads Fisker
01. september 2011 07:24

Centerleder i DMI Erik Buch er særligt stolt over at udviklet et nyt overvågningssystem, der skal bruges til at planlægge oprydningsindsatsen.

- Vi har på foranledning af Råstofdirektoratet under Grønlands Selvstyre og olielicenshaverne i Baffin Bugten udviklet og idriftsat et operationelt modelsystem til beregning af oliens drift og spredning ved et eventuelt oliespild. Den information, som kommer ud af systemet, er afgørende, når myndighederne og selskaber skal planlægge og bekæmpe en eventuel olieforurening, fortæller Erik Buch fra Center for Ocean og Is til DMIs egen hjemmeside.

Hvis der skulle ske et større spild eller udslip i hjemlige farvande har DMI blandt andet lovet at levere de første prognoser om oliens forventede kurs og rute kun et kvarter efter at have fået besked om udslippet, og derefter løbende udarbejde prognoser med information om retning, spredning og fordampning af olien.

Er den spildt fra et skib, kan DMI også regne tilbage i tiden for at udpege synderen, oplyser Center for Ocean og Is, der undervejs det kommende år vil udvikle og forfine sine olieprognosesystemer, lyder det.