Disko må ikke ende som Mexico

Både havdybden og krav til sikkerheden ved Cairn Energys prøveboringer afskiller sig fra dem, som førte til oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf.
15. juni 2010 13:28

Cairn Energys prøveboringer efter olie i havet vest for Disko vil ske på 300-500 meters dybde og gå efter oliefelter 3-4 kilometer nede i undergrunden. I Mexico borede BP på 1.500 meters dybde og havde et geologisk mål 6 kilometer nede i undergrunden.

Ifølge Naalakkersuisut er havdybden på Cairn Energys prøveboringer denne sommer ”standardoperation i oliebranchen”.

Naalakkersuisut krav til sikkerheden er også skrappere: Hver boring skal have flere ventiler med fjernstyret lukkemekanisme. I den Mexicanske Golf er der kun en ventil, og på grund af dybden kunne BP ikke lukke den. Blandt andet fordi ventilen ikke er fjernstyret.

Cairn Energy skal også have to borerigge, som 11 skibe vil cirkulere omkring. Bådene skal have udstyr klar i tilfælde af brand eller olieudslip og kunne komme til undsætning i løbet af 10 minutter.

I den Mexicanske Golf er der ikke havis. For at de isfjelde, som driver fra Ilulissat isbræ, ikke kolliderer med boreriggene, skal 5 skibe bugsere dem væk til havs. Isen fra andre dele af Grønland skønnes ikke at drive i området.

Derudover er der udstyr til oliespildsbekæmpelse i Aasiaat samt i Sydengland, hvorfra det kan flyves til Grønland i løbet af 36 timer.

Prøveboringerne sker kun i sommermånederne og skal stoppe 2 måneder før, der kommer havis i regionen.

Alene Baffin Bugten skønnes at indeholde 17.000 millioner tønder olie og gas. I alt skønnes der at være 50 milliarder tønder olie og gas ved Grønland.