Disko Lines nye passagerskib forsinket igen

Den splinternye hybridfærge Maliina Ittuk skulle ellers have forladt Danmark nu. Men på grund af tekniske problemer går der yderligere to måneder, før det kan sejle med passagerer i Sydgrønland.
Maliina Ittuk blev døbt ved en festlig ceremoni 14. juni. Herefter var planen, at skibet skulle sejle til Grønland i slutningen af måneden. Men nu kommer skibet først afsted 9. september i stedet. Foto © : Noëlle Simoud
Skrevet af Thor Bill
02. juli 2024 11:37

Det var med flotte taler og store smil, at Disko Lines nye passagerskib blev navngivet for knap tre uger siden.

”Maliina Ittuk” skulle efter planen have sejlet mod Grønland i slutningen af juni for at kunne indgå i passagersejladsen i Sydgrønland fra midten af juli.

Men det 38 meter lange skib ligger stadig ved kajen ved Faaborg Værft.

Flere uforudsete udfordringer under de sidste tests har nemlig betydet, at skibets endelige afgang mod Grønland er blevet forsinket cirka to måneder.

Det fortæller administrerende direktør i Disko Line A/S, Michael Højgaard.

- Der udføres ret store tests af nogle komplekse elektroniske installationer med en masse forskellige komponenter, der skal spille sammen for at hele skibet kan fungere.

- Men det har vist sig, at der er rigtig mange problemer med at få alle de systemer til at hænge sammen. Det er grundlæggende de elektriske systemer, som simpelthen volder os større problemer, end vi havde regnet med, siger han.

- Vi er da utrolig kede at, at der har været så mange udfordringer, der skulle håndteres på det her skib, siger administrerende direktør i Disko Line A/S, Michael Højgaard. Foto © : Disko Line A/S

Samtidig giver sommerferien udfordringer med at få leveret nye komponenter, forklarer han.

-  At vi samtidig ryger ind i juli, hvor rigtig mange industrivirksomheder holder fri, gør jo, at der ikke kommer til at ske ret meget i de her tests i hele måneden, og det skubber det så yderligere, siger Michael Højgaard.

Derfor forventes Maliina Ittuk nu klar 9. september.

Allerede et år forsinket

Maliina Ittuk er et såkaldt hybridskib, der kan sejle på både diesel og el. Det første af sin slags til passagersejlads i Grønland.  

Da skibet blev bestilt på Assens Skibsværft, var planen, at det skulle være klar til at sejle med passagerer allerede sidste sommer.

Men noget gik galt, og Faaborg Værft måtte i januar overtage arbejdet og færdiggøre skibsbyggeriet. Planen var nu, at skibet skulle kunne komme i drift fra midten af juli i år.

Derfor ærgrer det også Michael Højgaard, at planerne nu igen må skubbes.

- Vi er da utrolig kede at, at der har været så mange udfordringer, der skulle håndteres på det her skib. Det skulle have været i drift for længst, og vi havde bestemt håbet, at vi kunne have fået glæde af det denne sommer, siger han.

Det var sangerinden Julie Berthelsen, der 14. juni døbte skibet Maliina Ittuk. Julie Berthelsen står også bag et stort kunstværk, der pryder skibets hall. Foto © : Noëlle Simoud

Disko Line-direktøren understreger samtidig, at passagerne ikke skal frygte for deres transportmuligheder henover sommeren.

Al planlagt sejlads vil fortsat blive udført – dog med targabåde i stedet for Maliina Ittuk.

- Der er ikke noget, der bliver aflyst. Men det er klart, at vi havde håbet at kunne tilbyde en forbedring. Det bliver mere status quo, det vi kommer til at køre med, fortæller Michael Højgaard.

Maliina Ittuk har plads til 113 passagerer.