Direktør: RAL-monopol er ikke godt

Direktøren for distributionsselskabet Usisaat, Hans Gerstrøm, kritiserer Royal Artic Lines(RALs) monopol på containersejladsen til, fra og omkring Grønland.
Foto © : Jacob Strøm/RAL
Skrevet af Thomas Munk Veirum
28. juni 2016 05:40

Det selvstyreejede RAL har haft monopol på sejladsen siden 1993, og Hans Gerstrøm håber, at det bliver ændret.

- Jeg ville ønske, at man kunne give mulighed for konkurrence på rederiet. Og jeg tror, det kan komme med den nye havn, der kan give mulighed for flere operatører, udtaler direktøren til søfart.dk med henvisning til Sikuki-harbour, der forventes klar i november.

Også fra general manager i speditionsfirmaet Blue Water Shipping, Jesper Øraker, lyder der kritik.

- Jeg synes ikke, et monopol er godt, og selvfølgelig er det realistisk med konkurrenter. Hvis nogen har lyst til at byde ind på sejlruterne, bør de have lov til det. Når det er sagt, så rykker Royal Arctic Line sig i den rigtige retning. Men det er svært at drive monopolet på den bedst mulige måde, siger Jesper Øraker til søfart.dk.

Læs også Nye skibe og Sikuki Harbour vil presse RAL

RAL: Det er en naturlig monopol

Royal Artic Lines direktør Verner Hammeken erkender overfor søfart.dk, at monopolet kan være problematisk, 
- Når man sidder i en monopolsituation, er man jo ikke presset i dagligdagen på samme måde, siger Verne Hammeken, men han mener også, at monopolet er helt naturligt:

- Der er imidlertid tale om et naturligt monopol. Selve basisydelsen, at sejle gods til og fra Grønland, kan man ikke opnå stordriftsfordele ved, siden der er tale om mindre skibe. Desuden skal alle bygderne serviceres, udtaler Verner Hammeken til søfart.dk.