Direktør går til angreb på arbejdsmoralen

En artikel i Dagbladet Information med overskriften "Det flydende Socialkontor" tager nogle alvorlige greb om de udfordringer, der præger Grønlands vigtigste erhverv - fiskeriet.
05. august 2013 06:50

Artiklen fortæller, hvordan 90 procent af Grønlands eksport består af fisk og skaldyr, men alligevel løber fiskeriet ikke rigtigt løber rundt.

Det offentlige må give store tilskud, både direkte til joller og fiskeanlæg, og indirekte i form af kunstigt lave el- og vandpriser.

En der i den grad kender til problemerne er Niels Thomsen. Han er direktør i Halibut Greenland.

Da Informations journalist besøger ham, kan han fortælle, at der for anden weekend i træk er en stor gruppe medarbejdere der ikke mødt på arbejde. Specielt i weekenderne efter lønudbetaling er det et problem. Der er en stabil kerne, men over halvdelen møder kun, når de gider.

- Jeg tror, vi skal fyre 30-40 stykker. Jeg sagde det her på morgenmødet i dag. Uanset om der er nogen, der kender dem eller ej, så skal de ud. Den der mentalitet holder ikke, siger han til Information.

Problemet bliver heller ikke mindre af, at der i Ilulissat netop nu 172 registrerede arbejdsløse. Alligevel har fiskefabrikkerne hvert år problemer med at få folk nok til det ufaglærte sæsonarbejde, mens fiskeriet er på sit højeste. I nogle tilfælde betyder det, at fiskene ligger og rådner og må kasseres. Det betyder et tab på flere hundrede tusinde kroner, siger Niels.

- Det er et samfundsproblem, at folk ikke kan komme til tiden og passe et arbejde. Derfor er det også fuldstændig utopi at tro, at de nye erhvervsområder med minerne kan blive besat med grønlandske arbejdere. Det kræver uddannelse og en helt anden mentalitet, end den der er nu, siger Niels Thomsen til Information.

Han har også selv truet i medierne med at hive kinesisk arbejdskraft ind på fabrikkerne på samme løn og vilkår som de grønlandske. Han vil bare have nogen til at lave noget, lyder den soleklare opsang fra Halibut Greenlands direktør.