Dinosaurekspedition jager østgrønlandske knogler

En stor dinosaurekspedition sætter næste måned kurs mod Jamesonland i Østgrønland.
Skrevet af Martine Lind Krebs
27. juni 2012 07:46

Grallator er navnet på en lille rovøgle, som levede i det område, der i dag er Østgrønland for 220 millioner år siden. Og knogler fra denne øgle står højt på ønskelisten for ekspeditionsdeltagerne. Hidtil har man n nemlig kun fundet dens fodspor.

Ekspeditionen er ledet af GeoCenter Møns Klint, der skal udstille alle de fossiler, som det lykkes palæontologerne at udgrave, på en interaktiv udstilling i 2013.

Foruden rovøglen vil forskerne også meget gerne finde et helt skelet fra en af de første dinosaurer, den 10 meter høje plateosaur, og knogler fra flyveøgler samt fra et af de første pattedyr på jorden, en lille spidsmuslignende skabning.

Grønlands Nationalmuseum har samarbejdet med GeoCenteret, og når de udgravede fossiler har været udstillet i Danmark, vil de da også blive leveret tilbage til Grønland.

Forskerteamet er sammensat af danske, tyske og en portugisisk forsker, og er ledet af Lars Clemmensen, som i 80’erne var med på en lignende ekspedition, der gjorde nogle banebrydende dinosaurfund i Østgrønland.

Ekspeditionen, der koster mellem 7 og 8 millioner kroner, er finansieret af forskellige fonde.

Forskerne sætter kursen mod Grønland den 10. juli.