Din mobil er måske kræftfremkaldende

En ekspertgruppe indkaldt af WHO’s kræftforskningsagentur vurderer, at risikoen for at udvikle kræft i hjernen, muligvis stiger ved brug af mobiltelefon. Se video-indslag.
Skrevet af Medea Frederiksen
07. juni 2011 09:06

Ekspertgruppen LARC har på baggrund af klassificeringen af de radiofrekvente elektromagnetiske felter vurderet, at brugen af mobiltelefon kan være kræftfremkaldende for mennesker. Ekspertgruppen vurderer således, at der kan være en øget risiko for at udvikle en ondartet form for hjernetumor, en såkaldt gliom, ved brug af mobilen.

LARC har derfor nogle råd der begrænser påvirkningen fra mobiltelefonens radiobølger. 

Rådene er så simple som, at anvende headset, trådløse eller forbundet med ledning til mobiltelefonen. At sms’e i stedet for at tale i mobiltelefonen, og undgå lange og unødvendige samtaler. Dokumentationen for at der skulle være sammenhæng mellem brugen af mobiltelefoner og udvikling af kræft i hjernen er endnu begrænset. 

Trods den begrænsede dokumentation anbefaler Landslægeembedet, alle der snakker i mobiltelefon om at følge de enkle råd. Det betyder også at forældre, så vidt muligt bør begrænse deres børns brug af mobiltelefon og sørge for at de mindste børn ikke får mobiltelefoner. Dette begrundes med at børns hjerneskal er tyndere end voksnes, og fordi børns hjernevæv er i fortsat udvikling ind i puberteten. Det vides dog ikke med sikkerhed om børn er mere følsomme over for mobiltelefonens radiobølger.

Landslægeembedet vil fortsat følge ny viden inden for området.