DIIS skruer ned for forventningerne

Man skal ikke forvente noget klart svar fra de amerikanske myndigheder, når Dansk Center for Internationale Studier (DIIS) nu går i gang med at undersøge CIA-sagen. Det fremgår af det svarbrev, som DIIS netop har sendt til Udenrigsministeren, hvori instituttet meddeler, at det påtager sig opgaven.
Skrevet af Martine Lind Krebs
08. december 2011 10:38

- Det er ikke realistisk at forestille sig, at anvendelsen af de amerikanske regler for aktindsigt vil føre til noget resultat inden for den givne tidsramme. Vores undersøgelse kan således ikke forventes at give nogen dybere indsigt i amerikanske overvejelser og beslutningsprocesser. Sådan lyder det i svarbrevet fra DIIS’ direktør til udenrigsminister Villy Søvndal.

Med andre ord skal vi ikke forvente noget svar fra amerikanerne omkring CIA’s brug af dansk og grønlandsk luftrum.

Tidsfristen for undersøgelsen er ganske stram. Allerede om lidt over 4½ måned skal undersøgelsen ligge klar.

I svaret til udenrigsministeren hæfter DIIS’ diretør Nanna Hvidt sig desuden ved, at undersøgelsens formål er ret krævende, som hun skriver.

Undersøgelsen har to hovedformål, for det første at undersøge hvilke kilder den første CIA- undersøgelse, som blev lavet af embedsmænd, er bygget på. Og for det andet at undersøge beskyldningerne om aftalt spil mellem Danmark og USA i forhold til udarbejdelsen af undersøgelsen.

Men tidsrammen er så stram, at DIIS ikke vil kunne nå andet end stikprøver, når det drejer sig om at kildetjekke den tidligere rapport, lyder det i svaret fra direktøren.

DIIS’s bestyrelse har ikke ønsket at stå som ansvarlige på undersøgelsen, der derfor kun skal godkendes af direktøren og de involverede forskere, ikke af bestyrelsen.

Kildematerialet til DIIS’ undersøgelse udleveres kun med myndighedernes samtykke. Og DIIS opfordrer derfor til åbenhed og Nanna Hvidt understreger flere steder i svarbrevet, at det er vigtigt, at alt materiale udleveres omgående.

Gruppen af forskerne er endnu ikke sammensat, oplyser direktøren, der disse dage har travlt med en konference.