DIIS forventer mest af dobbeltspils-undersøgelse

Det er ikke ret sandsynligt, at Dansk Institut for Internationale Studier finder frem til noget nyt om CIA’s flyvninger via grønlandsk luftrum, som de er blevet bedt om at undersøge på vegne af Grønland. Det slår direktør Nanna Hvidt i dag fast over for KNR efter at have listet en række klare forbehold op i et brev til udenrigsministeren.
Skrevet af Martine Lind Krebs
12. december 2011 15:57

Direktør for Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Nanna Hvidt forventer sig mest af undersøgelsens anden del, der handler om de lækkede dokumenter fra den amerikanske ambassade i København og beskyldningerne om dobbeltspil imod den tidligere regering.

- Jeg synes den nye del af undersøgelsen bliver spændende. I vores brev skriver vi, at man på den første del ikke skal forvente så meget, men nu går vi efter og ser hvad der er. Det er jo det med forskere, at de kan se nogle andre ting og nogle andre sammenhænge.

Første del af undersøgelsen er en gennemgang af den embedsmandsrapport, som allerede er lavet om sagen. Og dermed slår DIIS´s direktør også fast, at det spørgsmål, som melder sig på alles læber, nemlig hvorvidt der var fanger om bord på flyene, med al sandsynlighed vil forblive ubesvaret.

- I den amerikanske offentlighedsakt bliver tingene offentliggjort efter 20 år. Det her er en hel ny handling, derfor vil  man ikke kunne få adgang til amerikanske kilder. Så, det vil vi i hvert fald ikke ud fra amerikanske kilder kunne sige noget om, siger hun.

Allerede 1. maj skal rapporten fra DIIS ligge klar. Om det er tid nok vil afhænge af, hvad forskerne finder, siger Nanna Hvidt.

- Skulle der komme nogle dokumenter, der kan føre andre steder hen, så må vi drøfte det med de to parter, der har lavet aftalen, siger hun. Hun aner ikke, om deadline for rapporten kan forlænges.

DIIS´ bestyrelse kommer ikke til at lægge navn til rapporten. Men det skal ikke opfattes som en kritik fra bestyrelsens side, understreger Nanna Hvidt.

- Vi laver fantastisk mange rapporter, der bliver lavet direkte af forskerne på DIIS, og det er sådan vi har valgt at lave her. Begrundelserne er, at når man ser på den samlede bestyrelse, vil det ikke være til gode for den samlede opfattelse af rapportens uafhængighed, at det var en bestyrelsesopgave, siger hun.

DIIS har nu nedsat en gruppe på omkring fire forskere, der skal stå for undersøgelsen. Men da de først skal sikkerhedsgodkendes,  vil Nanna Hvidt endnu ikke oplyse, hvem der er tale om.

Udenrigsminister Villy Søvndal udtaler i dag til Politiken, at han ikke opfatter DIIS´ brev som en kritik af forudsætningerne for undersøgelsen.