DIH lukker isolationsstuer for influenza-smittede børn

Mindst 10 børn i Nuuk har været smittet med influenza H1N1. Børneafdelingen på Dronning Ingrids Hospital oprettede i slutningen af november tre isolationsstuer for influenza-smittede børn og deres forældre. Men siden er influenza-stormen løjet af, og isolationsskiltet er nu fjernet. Det fortæller børneoverlæge Inga Hjuler.
14. december 2009 14:30

Det ene barn efter det andet dukkede i slutningen af november måned op på Dronning Ingrids Hospital med høj feber og influenza-symptomer. Så mange, at børneafdelingen troede, at en børne-epedemi var under opsejling, og der blev derfor indrettet tre isolationsstuer.

- Der var først et barn, som fik høj feber, men så gik det slag i slag, og der kom flere og flere, og vi fik en formodning om, at det var influenza, og derfor lavede vi isolationsstuer, siger børneoverlæge på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk Inga Hjuler.

I alt blev der konstateret ti tilfælde af influenza H1N1 blandt børnene, men Inga Hjuler mener, at endnu flere formentlig har været smittede. Også forældre blev syge.

Men siden er antallet af influenza-ramte børn faldet - og i sidste uge blev isolationsskiltet pillet ned og de tre influenza-stuer nedlagt.

- Nu har vi i nogle dage ikke haft børn med symptomer. Heller ikke nogen med høj feber, og derfor er stuerne lukkede ned. Men vi kan oprette dem igen, hvis der kommer en ny influenza-bølge, siger Inga Hjuler.

Børneoverlægen opfordrer forældre til at tage det roligt, hvis deres børn bliver syge med høj feber.

- De allerfleste børn var syge i et til to døgn med høj feber og hoste, og derfra blev de hurtigt raske igen. Så de var faktisk syge i kortere tid end ved almindelig sæson-influenza, påpeger Inga Hjuler og tilføjer, at det kommer an på barnets alder og almentilstand, om forældre skal kontakte læge, hvis ders børn får høj feber.

- Er barnet kun et halvt år, skal man altid søge læge ved høj feber. Hvis barnet er ældre, men meget sløjt, skal lægen også kigge på det. Men er det et lidt ældre barn, som ellers har det godt og er friskt og oppegående, og som gerne vil drikke, så kan man nøjes med at observere derhjemme, siger Inga Hjuler.

På baggrund af nye oplysninger fra Det Europæiske Lægemiddelagentur har Landslægeembedet her i landet skiftet vaccinations-strategi. Det viser sig nemlig, at vaccinen mod H1N1 er så effektiv, at kun de færreste har behov for to vaccinationer, så derfor vil man fremover kun blive vaccineret én gang. Personer i risikogruppen som eksempelvis kræft- og hivpatienter vil dog stadigvæk blive tilbudt to vaccinationer.