Digitalisering på vej

Der er nye tider på vej for spredning af tv-signalet i Grønland. I dag distribuerer Tele Greenland signalet via et gammelt og forældet analogt distributionssystem.
Skrevet af Jaaku Lyberth
31. maj 2010 17:20

Men allerede i løbet af sommeren og efteråret i år vil Tele Greenland tage et nyt digitalt sendesystem i brug i de fleste byer på vestkysten, fra Nanortalik i syd til Uummannaq i nord.

Og fra oktober 2012 vil alle lyttere og seere i hele Grønland kunne regne med at modtage digitale signaler, oplyser Mimi Karlsen, naalakkersuisoq for kultur og medier, i et paragraf 36 svar til Isak Hammond, medlem i Inatsisartut for IA.

Når det digitale sendenet er etableret, vil det betyde at seerne i Grønland - ud over KNR TV - vil blive tilbudt yderligere 3 gratis landsdækkende tv-kanaler.

Én af de tre nye kanaler forventes indimellem at blive brugt som ekstrakanal, når for eksempel KNR skal sende direkte fra møderne i Inatsisartut og dække andre større begivenheder.

Hvad der i øvrigt bliver sendt på de tre nye kanaler er op til Selvstyret.

KNR er i disse dage ved at indhente tilbud på tre udenlandske kanaler, hvorefter disse forslag bliver sendt til Departementet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, hvor den endelige beslutning skal træffes.

Det oplyser KNR's direktør Ivalo Egede, som endnu ikke vil løfte sløret for, hvilke TV kanaler der er foreslået.

- Men en ting er sikker. I KNR leder vi blandt andet efter en kanal med kvalitets-tv til børn. Selv glæder jeg mig i hvert fald til, at KNR TV fremover bliver vist i bredformat, der passer til de nye fladskærme, og det bliver så godt med flotte billeder i høj opløsning, siger hun.