Diabetes er på fremmarch

Langt, langt flere end hidtil antaget lider af diabetes. Ikke færre end 347 millioner voksne mennesker er på verdensplan ramt af sukkersygen, og det er en fordobling siden 1980.
Skrevet af Mads Fisker
27. juni 2011 09:16

Den klart mest almindelige form for diabetes er den såkaldte type 2, som først og fremmest forbindes med fedme og en al for stillestående levevis. Det fremgår af en undersøgelse, verdenssundhedsorganisationen WHO har fået udarbejdet.

Forskerne siger, at målet må være hurtigere at opdage, når folk har et forhøjet sukkerindhold i blodet, og dernæst at få dem til at motionere mere og spise mere sund mad. Hvis ikke, vil diabetes uundgåeligt bare blive end større og større byrde for sundhedsvæsener verden over, lyder det.

Og det er i hele verden, at flere og flere lider af sygdommen, understreger WHO. Alene i Kina og Indien anslås antalles af voksne diabetikere nu til 138 millioner.

Herhjemme er antallet af diabetikere også steget voldsomt de seneste år. Sidste år anslog Statens Institut for Folkesundhed således, at hver tiende voksne grønlænder lider af diabetes. Det vurderes, at den grønlandsk fødte del af befolkningen er genetisk særligt udsatte for sygdommen.