DF: Statsministeren i samråd om Grønland

Statsminister Helle Thorning-Schmidt er blevet indkaldt til samråd i Folketingets Grønlandsudvalg.
Skrevet af Karsten Sommer
25. november 2013 06:03

Indkaldelsen sker på initiativ af Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, som er urolig over Grønlands Selvstyres planer om at åbne en egentlig, officiel grønlandsk repræsentation i Washington.

- Den grønlandske repræsentation skal, ifølge udtalelser i dagens udgave af Jyllands-Posten fra souschef i Grønlands repræsentation i Danmark, Adam Worm, ikke alene fremme samhandlen, men også varetage Grønlands selvstændige, udenrigspolitiske interesser.

- Hvis dette er korrekt, kan dette under ingen omstændigheder tillades Grønland, siger Søren Espersen, som henviser til Selvstyrelovens klare afgrænsninger for, hvad Grønland må, når det gælder udenrigs-, og sikkerhedspolitikken.

- Af Selvstyreloven fremgår det, at Selvstyret ingen bemyndigelse har til på egen hånd at indlede drøftelser af udenrigspolitisk eller sikkerhedspolitisk karakter med fremmede magter. Statsministeren må derfor i samrådet også forklare hvilken diplomatisk status, Grønlands repræsentanter i Washington skal have, siger Søren Espersen.

Til Dansk Folkepartis hjemmeside siger Søren Espersen desuden at han ikke er glad for en række udtalelser fra formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond.

- Den nye Selvstyreformand, Aleqa Hammond, har på det seneste, blandt andet i sagen om udvinding af uran, vist meget ubehagelige sider af sig selv og af sit parti, Siumut, og har nærmest gjort det til en grim vane at lange ud efter Danmark, og konstant udfordre Selvstyreloven og Grundloven.

- Jeg vil derfor på samrådet også bede Statsministeren forholde sig til dette skift i officiel grønlandsk væremåde, siger Søren Espersen.