DF spørger til arktiske rigdomme

Dansk Folkeparti afkræver nu den danske udenrigsminister Lene Espersen en forklaring på, hvordan eventuelle fremtidge indtægter fra det arktisk område skal fordeles.
03. april 2010 12:53

Dansk Folkepartis ordfører på det arktiske område Henrik Brodersen er særligt interesseret i at få belyst, hvilke fremtidige indtægter den danske stat kan se frem til fra det arktiske område.

- Vi mener, det er vigtigt, at befolkningen bliver informeret om, hvordan Nordpolens naturrigdomme bliver fordelt, og at de bliver udvundet på en økologisk ansvarlig måde, siger Henrik Brodersen.

Partiet mener desuden, at det er vigtigt, at alle de dele af rigsfællesskabet, der ønsker del i indtægterne også tager del i de udgifter, der er forbundet med at erhverve rettighederne til Nordpolen.

Spørgsmålet fra Dansk Folkeparti kommer efter det nyligt afholdte møde i Canada, hvor de fem nationer, hvis grænser støder op til Arktis, fortsatte den møderække, som blev indledt i Ilulissat for 2 år siden.

USA, Rusland, Canada, Norge og Grønland - og dermed også Danmark, underskrev nemlig dengang Ilulissat-erklæringen, som blandt andet slår fast, at eventuelle territoriale uenigheder i Arktis skal løses med fredelige midler.