DF imod kommende USA-repræsentation

Den planlagte åbning af Grønlands eget repræsentationskontor i Washington senere i år, kommer i morgen op på et åbent samråd i Folketingets Grønlandsudvalg.
Skrevet af Karsten Sommer
27. februar 2014 05:40

Det er Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der mener, det er brud på de diplomatiske spilleregler, hvis en "ikke-stat" som Grønland får sin egen officielle repræsentation i et andet land.

Han henviser til souschefen ved Grønlands repræsentation i Danmark, Adam Worm, der ifølge Jyllands-Posten har sagt, at repræsentationen "ikke alene skal fremme samhandelen, men også varetage Grønlands selvstændige udenrigspolitiske interesser".

- Det går selvfølgelig ikke, siger Søren Espersen til Kristeligt Dagblad i dag.

Han vil have udenrigsminister Martin Lidegaard til at redegøre for, hvilken form for diplomatisk status de udsendte på den grønlandske repræsentation i Washington vil få.

- Jeg kan godt forstå den amerikanske interesse i det her, for de står på spring til at sluge Grønland i en mundfuld, så snart de bliver selvstændige, siger Søren Espersen.

Men reelt er repræsentationskontoret mest et indenrigspolitisk signal fra Aleqa Hammond til sine egne vælgere og sit bagland. Sådan lyder vurderingen fra to politiske iagttagere fra universiteterne i henholdsvis København og Nuuk.

- Det står klart i aftalerne mellem Danmark og Grønland, at udenrigspolitik er et fælles anliggende. Så det vil være i strid med aftalerne, hvis den grønlandske repræsentation i Washington fører en selvstændig linje i forhold til USA. Men hvad skal repræsentationen ellers være der for?, spørger lektor Lars Hovbakke Sørensen fra Københavns Universitet.

Han bakkes op af dr.phil. Thorkild Kjærgaard fra Ilisimatusarfik.

- Det er en demonstration over for Danmark og et forsøg på at vise muskler over for den hjemlige befolkning, siger Thorkild Kjærgaard til Kristeligt Dagblad.

Indtil i dag har den danske regering henvist til, at Grønland i forvejen har en repræsentation i Bruxelles. Men Lars Hovbakke Sørensen påpeger, er der stor forskel på at lade sig repræsentere over for EU og så en anden nation som USA.

- EU er ikke en suveræn stat. Derfor er USA-kontoret et meget stærkt signal fra Aleqa Hammond om, at hun vil køre en linje, som er mere uafhængig af Danmark, i tråd med de løfter, hun afgav forud for valget sidste år, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Thorkild Kjærgaard mener det er en smule naivt at tro, at et nyåbnet grønlandsk kontor kan varetage Grønlands interesser bedre end en dansk ambassade med mange års erfaring.

- Jeg tvivler på, at en grønlandsk repræsentation vil være bedre til at få Barack Obama og John Kerry i tale, siger han til Kristeligt Dagblad..

Udenrigsminister Martin Lidegaard vil være til stede ved morgendagens åbne samråd i Grønlandsudvalget for at besvare Søren Espersens spørgsmål.