Henrik blev misbrugt: Det var nemmere at lade være med at snakke om det

I disse uger kører Nakuusa en kampagne, der skal sætte fokus på, hvordan vi alle kan hjælpe børn, unge og voksne, der er blevet udsat for seksuelle overgreb. En af dem, der har været udsat for overgreb som barn, er 31-årige Henrik Thomsen.
Aningaasat taakku Danmarkimi ilaqutariit kalaallit oqaasii kulturiallu eqqarsaatigalugit apersorneqartalernissaannut taakkununngalu kalaallisut paasissutissaliornermut atorneqassapput. Foto © : 55Laney69/Flickr
Skrevet af Aviâja Kilime
20. februar 2018 16:38

Han blev første gang seksuelt misbrugt af en mand, da han var 9 år. Og han fortalte ikke om overgrebet.

- Jeg bad ikke om hjælp, da det skete for mig. Fordi jeg ikke vidste, hvor galt det var til at starte med. Det var jo vores hemmelighed, som han sagde.

Fortalte Henrik Thomsen mandag i Qanorooq.

Da det efterhånden gik op for ham, at overgrebet ikke var normalt, følte Henrik Thomsen skam.

LÆS OGSÅ Nakuusa lancerer ny kampagne mod seksuelle overgreb

- Da turde jeg ikke bede om hjælp, fordi jeg var så flov over det. Jeg skammede mig så meget over mig selv. Så det var nemmere på det tidspunkt bare at glemme det og lade være med at snakke om det.

Henrik Thomsen ønskede ikke at fortælle nogen, at han var blevet misbrugt og gjorde alt for at holde det hemmeligt.

 - Jeg vidste ikke, hvor man skulle henvende sig. Jeg troede også, at jeg var alene om det. Jeg troede ikke, at der var nogen, der kunne hjælpe mig med det her problem.

Henrik Thomsen blev seksuelt misbrugt af et nært familimedlem, fra han var 9, til han var 11 år. Da han var flov over at skulle i bad sammen med andre, holdt han op med at gå til gymnastik.

- Jeg havde nogen lærere, der var sure på, at jeg pjækkede fra idræt. Men de spurgte mig aldrig hvorfor - når jeg tænker tilbage på det. Så jeg fik sådan nogle skældud for noget, jeg ikke kunne.

Henrik Thomsen var 24 år, da han fortalte sin hemmelighed første gang. Den gang gav han en anmeldelse på politistationen.

Nu er han 31 år.

 - Hvis jeg havde vidst, hvor forkert det var, da krænkelserne fandt sted, så kunne det være...at jeg havde gjort noget ved det, det ved jeg ikke. Det er svært som barn.

LÆS OGSÅ Ullut Tamaasa - fokus på at snakke med børn