Det spidser til på COP-15

Formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist landede i går i København for at deltage i klimatopmødet. Indtil nu har forhandlingerne været ført af embedsmænd, men nu rykker politikerne ind - ikke kun for Grønland, men for alle lande ved COP 15.
11. december 2009 17:37

Klimaforhandlingerne i København har nu kørt i fem dage, hvor forhandlingerne er foregået mellem embedsmænd. Men fra nu af og frem til i starten af næste uge bevæger forhandlingerne sig ind i næste fase, hvor det er landenes klima- og miljøministre som sidder med ved bordene. Dermed er vi nået til fase to i forløbet, som omkring midten af næste uge vil blive afløst af den tredje og sidste fase, hvor det er landenes regeringsledere som træder ind i forhandlingerne.

Den forgangne uge viste hvor hurtigt stemningen kan vende fra rolige debatter til højlydte protester. Det skete da et muligt udkast til en færdig aftale blev lækket til offentligheden og skabte voldsom opstand blandt de fattige lande.

En af de store knaster er ikke overraskende penge. Hvor meget skal de rige lande til lommerne og betale i klimastøtte til de fattige? EU kom med deres svar i dag. Under et topmøde i Bruxelles er EU-landene blevet enige om at give 54 milliarder kroner i klimastøtte over de kommende tre år til de mest udsatte og fattige lande.

De store lande som USA, Kina og Indien har gået relativt stille med dørene på topmødet indtil nu, men den stil ændrer sig med al sandsynlighed i den kommende uge efterhånden som topfolkene rykker ind og forhandlingerne spidser til.

Og det er ikke kun omkring de fine borde at dramatikken stiger. Aktivister fra hele Europa valfarter til København for at deltage i de mange demonstrationer som er blevet anmeldt i den kommende tid. Startskuddet lød i dag, hvor en mindre gruppe unge gik igennem de københavnske gader og i morgen lørdag forventes mange tusinde på gaden i en demonstration som mere end 100 organisationer støtter op omkring.

Og om al dramatikken ender i en klimaaftale ved vi på fredag. Processen kom dog et skridt videre i dag, da første formelle udkast til en aftale blev fremlagt og det udkast bliver nu udgangspunkt for den kommende uges forhandlinger.