Det mindskede elevfrafald giver kollegieproblemer

Det mindskede frafald på en lang række uddannelser viser sig nu at skabe nye problemer rundt på flere uddannelsessteder. De melder nu om en akut mangel på kollegiepladser. Dét at flere og flere unge holder ud og gør uddannelsen færdig, kombineret med de mange, der i igen i år søger om at blive optaget på en uddannelse, gør det på flere skoler vanskeligt at få puslespillet om elevernes indkvartering til at gå op.
16. juli 2009 15:18

Den gymnasiale uddannelse i Qaqortoq har for længst meldt ud om sine kollegieproblemer. Her mangler mken omkring 20 værelser, når uddannelsen starter op efter ferien. Og nu er landets største uddannelsessted, Bygge- og Anlægsskolen også kommet på banen.

Skolen råder i dag over 259 kollegieværelser og 14 lejligheder. Men det er ikke nok til at sikre tag over hovedet til de mange elever og studerende, der skal igang med en skolens mange uddannelser i august. Der skal skaffes tag over hovedet til de 210 unge, der er optaget på skolens håndværksmæssige uddannelse, 80 HTX-elever skal have logi sammen de 16, der går igang med den arktiske ingeniøruddannelse hertil kommer indkvartering til eleverne på den grundforberedende mineuddannelse og et særligt adgangskursus til HTX.

Alt i alt betyder det, at Bygge- og Anlægsskolen akut mangler omkring 50 værelser. Og det betyder, lyder meldingen fra skolen, at der må sættes senge ind på en række skolens kollegieværelse, så nogen af eleverne i en periode må bo to og to sammen. Samtidig forsøger skolen via Boligselskabet INI A/S låne sig frem. Men som det siges fra skolen, så er ledige lejligheder ikke lige dét, der er mest af i Grønland.

En noget lignende melding om indkvarteringsproblemer kommer fra forstanderen ved handelsskolen i Qaqortoq, Torben Hansen. Her betyder den gode udvikling med det mindske frafald, at skolens egne 130 kollegieværelser ikke slår til, når de nye elevårgange skal igang. Han regner med at skulle bruge omkring 40 værelser mere for at skaffe husly til de godt 200 elever, der efter sommerferien rykker ind på skolen.

- Så vi må hutle os frem. Sende eleverne på vandrehjem og sømandshjem. Og vi kan blive nødt til at lade nogen bo to og to sammen. Men det er - som Torben Hansen siger - ikke ligefrem den bedste start for de unge mennesker. Spcielt ikke hvis vi skal fastholde linien med at mindske frafaldet, der er noget af det bedste, der sket inden for uddannelsessektoren i mange år.

På handelsskolen i Qaqortoq starter 40 nye studerende på skolens gymnasiale uddannelse HHX i august. I September rykker 10 nye unge ind på serviceøkonomuddannelsen i turisme og endelig tager 60 nye studerende fat på den traditionelle handelsuddannelse TNI.