Det ligner en kvælningsdød

De landsdækkende aviser har de seneste år været i en udvikling, der ligner en langsom kvælningsdød.
11. februar 2011 11:45

Førhen udgjorde det offentliges jobannoncer mellem 50 og 60 procent af AG og Sermitsiaqs samlede omsætning. Men da Selvstyret for måneder tilbage kom og forlangte at få annoncerne til langt under spotpris, måtte det hårdt trængte avishus sige: 'ellers tak'. Konsekvensen blev, at annoncerne fra det offentlige siden har kunnet tælles på én hånd.

- Selvstyret har krævet en rabatsats på mellem 60 og 70 procent. Og det kan vi selvfølgelig ikke leve med. Vi kan ikke drive en sund forretning sådan. Sådan lægger vi jo ikke vores priser. Og så gå ud og give så store rabatter. Det er jo umuligt, siger ansvarshavende redaktør i Sermitsiaq Poul Krarup.

Avishusets bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl kalder Selvstyrets fremfærd for magtmisbrug.

Det er kun, når man sidder i en voldsom magtposition - monopolsituation kan man kalde det, som Selvstyret gør, at man kan tillade sig at kræve så store rabatter. Der må jeg sige som formand, at jeg synes, det er ganske uhørt, og det er efter min opfattelse magtmisbrug, lyder ordene fra bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl, der spekulerer på, om den slags krav mon er den gængse metode hos Selvstyret.

- Der kan man jo ikke lade være med at spørge, om Selvstyret også giver Air Greenland og ISS og andre leverandører et krav om, at man skal have en rabat på 60 procent, siger Jørgen Ejbøl.

Det offentlige har nu i stedet valgt at lægge jobannoncerne på de danske jobportaler. Det har betydet, at Sermitsiaq/AG sidste år tabte omkring otte millioner kroner i annonceindtægter.

Og det har så igen betydet fyringer. Faktisk er begge avisers redaktioner blevet halveret.

Fremtiden for Grønlands eneste to landsdækkende aviser byder sandsynligvis på endnu flere besparelser:

- Vi går ud med vores sælgere og prøver at påvirke alle til at annoncere hos os. Vi arbejder kraftigt på det. Og så prøver vi at finde besparelser, hvor vi kan. Den næste store hurdle er, om vi skal spare på vores trykning. Lige sådan som Inatsisartut har lagt deres trykning i Island, så overvejer vi at flytte vores trykning til Island, fortæller Poul Krarup.