Det kribler og krabler

Meget af naturen er død, kun elv-områderne er grønne. Naturen hærges nemlig af masser af larver. Det er virkelighed mange steder på kysten i år. KNRs korrespondent i Ikerasak i bunden af Uummannaq-fjorden, Nikoline Cortzen, fortæller om ørredfiskere, som måtte flygte fra en hytte for at kunne sove et andet sted. Der er tale om larver fra natsværmere, fortæller Naturinstituttet.
Skrevet af Najaaraq Egede
13. juli 2011 11:47

Nikoline Cortzen siger til KNR's eftermiddagsprogram, "Nunarput Aasaanerani":

- Inde ved Umiiviks Ø, hvor vi havde hængt vore ørredgarn ud, skulle vi i hytten og overnatte, men hele området var fyldt med sorte laver. Vi måtte et sejle afsted igen for at overnatte et andet sted, fortæller hun.

Øen er kendt som et sted med mange, mange myg, men der var ingen, og de små spyfluer var der kun få af. Bier så vi heller ikke så mange af. Myggene var væk, og der var millioner af larver, der havde spist vegetationen:

- Kun ved elvene, var der grønt. Vi er meget interesserede i at vide, hvad larverne er, siger Nikoline Cortzen.

Vi har kontaktet Naturinstituttet for at høre, hvad larverne er for nogle. Forsker Josephine Nymand forklarer:

- Jeg tror, det må være larver fra to forskellige natsværmere. På vores feltstation for forskere i Kobbefjorden er insektfælden i år fyldt med disse larver. Der er voldsomt mange i år, siger Josephine Nymand.

Tilfældet var det samme sidste år, især i den sydvestlige del af landet. Vejrforholdene gør, at larverne overlever år efter år.

- Larverne spiser jo de nye skud og blomsterne, især på lyng, dværgbirk og pil. Men vegetationen i Grønland er hårdfør, så vi tror, at de nok skal skyde nye blade, når larverne har forpuppet sig senere på året, siger hun.

Men hvis det sker år efter år, hvad så med vegetationen?

- Det er det, vi endnu ikke ved. Lige nu er store dele af naturen i efterårsfarver, selvom det er sommer. Og det på grund af larverne.  Vi fortsætter indsamlingen af data fra Kobbefjorden.  Så ser vi tiden an, siger Josephine Nymand.

Feltstationen har kørt i nu fire år.