Finanslov 2017 Det koster den nye koalition

Finansloven for 2017 er faldet på plads, og naalakkersuisut vil gennemføre nye tiltag for cirka 157 millioner kroner over en fireårig periode - se her hvad der sættes i gang.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
20. november 2016 16:25

Lørdag aften meddelte naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede, i en pressemeddelelse, at der var indgået en aftale om finansloven for 2017.

Det nye naalakkersuisut har fremsat 175 ændringsforslag, og forslagene forværrer samlet set økonomien med 144 millioner kroner over fire år.

Læs også Finanslov 2017 Ny koalition skaber underskud på 145 millioner kroner

Læs også 55 mio. Gem til de regnefulde dage

Det er partierne Siumut, Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq og Atassut, der har indgået aftale med naalakkersuisut. 

Udvikling vækker bekymring

Den drastiske forværring af økonomien vækker dog bekymring i Inatsisartuts finans- og skatteudvalg, der blandt andet skriver følgende i sin betænkning til tredjebehandlingen:

- Efter udvalgets mening må det betydelige underskud medføre nye udfordringer for den fremtidige finanspolitik, ikke bare i nuværende valgperiode, men også i den næst kommende, skriver udvalget og fortsætter:

- Udvalget må i den forbindelse henstille til naalakkersuisut, stærkt at overveje risikoen for at gå bort fra princippet om en samlet prioritering, som bør sikre en udgiftsstyring afpasset samfundets formåen.

Bred opbakning

Ikke desto mindre indstiller et flertal i udvalget bestående en Siumut og Inuit Ataqatigiit til at ændringerne vedtages, mens Demokraternes repræsentant i udvalget, Randi Vestergaard Evaldsen, indstiller til forkastelse.

Læs også Finanslov 2017 Nye ønsker til finansloven

Læs også GE: Find penge ved at spare

Kigger man i ændringsforslagene til tredjebehandlingen fremgår prisen for de tiltag, som den nye koalition bestående af Siumut, IA og Partii Naleraq nu vil gennemføre. Tiltagene har en samlet pris cirka 158 millioner kroner - penge som naalakkersuisut for størstedelen ikke har fundet finansiering til.

 

Foto © : KNR