Det kniber med tilbud til børn i Østgrønland

Kommunalreformen har ikke kun haft fordele for Østgrønland i kraft af blandt andet et højere serviceniveau. Den har også betydet nedskæringer.
Skrevet af Rune Langhoff
09. september 2011 15:11

Den SFO-lignende-institution Amarngivat, der har afdelinger i Tasiilaq, Kulusuk og Kuummiut, og som primært henvender sig til socialt udsatte børn, mistede over 100.000 kroner - uden at nogen fra Kommuneqarfik Sermersooq fortalte om det.

- Man fjernede som jeg husker det mindst 125.000 kroner. Og det gjorde man uden at spørge først eller overhovedet at meddele det til institutionen, siger Lars Göransson, der er leder af Amarngivat.

De omtrent 100 børn, der bruger Amarngivat er mellem seks og 14 år, og institutionen udfører også førskolearbejde, fungerer som nødherberg, driver genbrugsbutik og giver børnene mad. Og nedskæringerne har haft konsekvenser:

- Vi har måttet tage et skridt tilbage, for eksempel har jeg måttet fjerne en ansat og ændre åbningstiderne på grund af kommunalreformen. Jeg kan se, at der er et behov for, at Amarngivat har åbent hver dag, men det kan vi ikke. Tilbuddet til børnene har også lidt under den strammere økonomi, siger Lars Göransson:

- Vi kunne også have forskellige projektet, hvor vi kommer væk fra institutionen, men det kan vi ikke på grund af de nedskæringer, der fulgte med kommunalreformen, så vi er mere bundet til huset.

Han fortsætter:

- Det er svært at arbejde fremadrettet, når vi ikke rigtig ved, hvor mange penge, vi har.


Samtidig har nedskæringer tvunget Amarngivat til at omgå reglerne:

- Jeg har ikke kunnet søge om at ansætte den souschef, vi ifølge loven skal have. Det skal jeg ellers gøre, men hvis vi fik en souschef, ville Amarngivat ikke kunne køre rundt økonomisk.

Men der er brug for Amarngivat og derfor vil Lars Göransson nu forsøge at overbevise Kommuneqarfik Sermersooq om, at der skal flere penge til og at budgettet kommer op på samme niveau som før kommunalreformen:

- For nogle børn vil det gå galt, hvis vi ikke eksisterer, og for andre børn er det blot en ekstra positiv oplevelse, siger Lars Göransson.

Amarngivat har et budget på omtrent 2,5 millioner kroner og beskæftiger hvad der svarer til 7 fuldtidsstillinger fordelt i Tasiilaq, Kulusuk og Kuummiut.