Det Grønlandske Hus skal være mere synligt

Grønlændere bosat i Nordjylland skal have bedre og mere synlig rådgivning, mener den ny direktør for Det Grønlandske Hus i Aalborg, Søren Stach Nielsen.
08. september 2014 12:12

AALBORG: Efter bare en måned på posten har den ny direktør for Det Grønlandske Hus i Aalborg, Søren Stach Nielsen, mange projekter på blokken. Én af dem er at gøre rådgivningen til grønlændere i Nordjylland mere synlig - også for dem, der bor uden for Aalborg, siger direktør Søren Stach Nielsen til KNR.

- Mange grønlændere, som bor i Nordjylland, har efterlyst en tættere adgang til Det Grønlandske Hus, og det er ikke altid, at de har det, når vi (huset, red.) er i Aalborg.

LÆS OSGÅ Grønlandske studerende overser økonomisk hjælp

- Der er pænt mange (grønlændere, red.) i regionen, og når der er langt til Aalborg for nogle af dem, kan jeg forestille mig, at det er lettere at komme i dialog med dem, når vi kommer ud til dem, siger Søren Stach Nielsen.

Visionen er, at Det Grønlandske Hus i Aalborg inden for nogle måneder kan åbne en afdeling i muligvis Hjørring eller Frederikshavn, som vil holde åbent et par gange om ugen. Det skal være med til at nå flere grønlændere i Nordjylland, som har brug for hjælp, for eksempel omkring adgangen til det offentlige system i Danmark.

Behov for hjælp på grønlandsk
Selv om Aalborg Kommune er en del af den såkaldte grønlænder-strategi, som Folketinget har søsat for perioden 2013-2016 og som har til formål at hjælpe især socialt udsatte grønlændere i Danmark, er der nemlig stadig brug for ekstra vejledning, mener Søren Stach Nielsen.

En hjælp, der gerne skal komme fra professionelle fagfolk med grønlandsk sprog- og kulturkendskab.

- Det er især misbrugsbehandling på grønlandsk og psykologisk rådgivning på grønlandsk. Det er temmelig svært for det offentlige Danmark i og med, at man ikke har mange grønlandsksprogede medarbejdere.

LÆS OGSÅ Flere og flere grønlandske studerende i Danmark

- Men der er grupper, der har henvendt sig til mig for at høre, om vi kan samarbejde, og det har jeg tænkt mig at gribe, siger han.

Søren Stach Nielsen tiltrådte stillingen som direktør for Det Grønlandske Hus i Aalborg 1. august i år og har en lang karriere som embedsmand bag sig, blandt andet i Grønlands Selvstyre.