Det Grønlandske Hus gyser

Der bliver gåsehud og strittende hår, når skuespiller og forfatter Naja Rosing Olsen i aften læser højt på det Grønlandske Hus i Odense.
Skrevet af mlk
08. november 2010 12:12

Arrangementet er en del af den Nordiske Biblioteksuge, som indledes med verdens største højtlæsningsbegivenhed 'Skumringstimen'.

Mere end 2.000 steder i Norden og Baltikum læses der i skumringstimen i aften højt af en ældgammel tekst fra den islandske edda og den nye svenske skrækroman ”Lad den rette komme ind” af forfatteren John Ajvide Lindqvist.

I det Grønlandske Hus i Odense er temaet dog tilrettelagt mere grønlandsk, så her læser Naja Rosing Olsen op af gamle grønlandske myter og egne historier, fortæller kultur- og informationsmedarbejder Annette Lyberth.

Temaet for årets biblioteksuge er ’Det magiske Norden’ og har blikket rettet mod nordisk fantasy, gys og magisk realisme. Og det falder godt i tråd med den grønlandske fortælletradition, forklarer Annette Lyberth. Derfor overvejer det grønlandske hus at gøre oplæsningen til en fast tradition i november, hvis aftenens arrangement viser sig at være en succes.

I Grønland deltager forskningsbiblioteket Groenlandica i Nuuk samt Det Gule Bibliotek i Qaqortoq ligeledes i Skumringstimen.

Nordisk Biblioteksuge er arrangeret af Foreningen Norden. Sidste år deltog over 2000 institutioner i højtlæsningen i 8 lande mellem Island og Litauen. Det er første gang, et af de grønlandske huse deltager i arrangementet.