Det flyder med plastik i de grønlandske farvande

Plastikaffald i havene omkring Grønland er et større problem, end man først har antaget. Det viser en ny undersøgelse.
Foto © : Suzanne Hamilton/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jonas Fievé
07. november 2017 07:03
Versionist Connie Fontain

Ifølge en seniorforsker fra Aarhus Universitet, som har været med til at undersøge problemet med plastik i de grønlandske farvande, så er plastik i havet også et problem her i landet.

- Jeg synes, at det er lidt overraskende. Især da niveauerne er sammenlignelige med det, man ser i Nordsøen, siger Jakob Strand.

Det er første gang, at man har lavet en systematisk undersøgelse af plastikaffaldet i de grønlandske farvande.

LÆS OGSÅ Snart mere plastik end fisk i verdenshavene

Affald stammer fra land

Ifølge undersøgelsen er det kun omkring 20 procent af plastikaffaldet, der stammer fra skibstrafik, fiskeriet eller er kommet med havstrømen til Grønland.  

- Meget af plastikaffaldet kommer fra Grønland selv, fra byer, fra dumps og fra fiskeri og sådan nogle ting. Der er nogle steder, hvor plast er blevet tabt i havet.

Derfor er det også på land, at man skal sætte ind, hvis man vil de store mænger plastaffald i havet til livs.

For det kan nemlig have flere miljøpåvirkninger. Ud over, at det ser grimt ud, kan det også have store konsekvenser for dyrelivet.

- Dyr kan blive viklet ind i det, det kan blive taget op i fødekæden, da de kan komme til at spise det ved et uheld og på den måde have betydning for deres fordøjelse, og der kan også være en række kemiske stoffer, der er forbundet med de her plastikstykker, der ligger ude i miljøet, Jakob Strand.

Ifølge undersøgelsen flyver op imod 85 procent af havfuglene Mallemuk rundt med plastik i maven.

LÆS OGSÅ ARTEK-projekt vinder pris

Kender endnu ikke konsekvenser for mennesker

Det er dog for tidligt at sige noget om, hvordan plastikaffaldet påvirker os mennesker. Derfor er men på verdensplan ved at undersøge, om affaldet påvirker fødevarekvaliteten.

- Men det er da rigtigt, at undersøgelser udført andre steder i verden har vist, at mikroskopiske små plastikstykker kan bliver optaget i blandt andet muslinger, fisk, hummere og sådan nogle ting.

- Derfor kan man heller ikke udelukke, at det gør sig gældende i det grønlandske havmiljø, siger seniorforsker Jakob Strand fra Aarhus Universitet, som i starten af oktober var i Grønland for at præsentere resultatet af undersøgelsen.