Det er svært at være ny fisker

Et nyt kvotesystem blev heftigt diskuteret på hellefiskeseminaret i Uummannaq i sidste uge. Der er en risiko for, det bliver sværere for unge fiskere at starte op.
05. marts 2013 17:23

I sidste uge arrangerede Royal Greenland og fisker- fangerorganisationen KNAPK et hellefisketræf i Uummannaq. Fiskere og fangere mødte op sammen med biologer og elever fra fiskeri- og fangerskolen.

Her blev der blandt andet diskuteret fordeling af kvoter, bådtyper og bemandingen af fabrikken i Uummannaq.Diskussionen faldt på, at det fremover kan blive sværere for unge fiskere at komme ind på markedet, hvis kvotesystemet bliver ændret.

- Der blev talt om, om man i stedet for at fiske på fælleskvote skulle deles op, så at jollerne også fik deres egen kvote. Men det betyder måske fremadrettet, at det kan blive svært for unge fiskere at komme ind, hvis de altså skal købe en kvote, fortæller Lisbeth Schönemann-Paul, som er bæredygtighedschef i Royal Greenland, om diskussionen blandt de fremmødte.

Men seminaret handlede også om andre ting. I centrum for meget af seminaret var bestanden og kvoten på hellefisk. Her var biologen Rasmus Nygaard inviteret til at tale.

- Hans vurdering er, at bestanden er stabil. Fiskerne på seminaret fortalte også, at de opfatter bestanden som stabil. Når man fisker efter hellefisk i Uummannaq-området, er der en rigtig god fangst i øjeblikket, siger Lisbeth Schönemann-Paul.

Rasmus Nygaard, biolog fra Naturinstituttet, bekræfter hendes udsagn.

- Der er en vis usikkerhed om tallene, men det er et faktum, at hellefiskbestanden den sidste tid har været stabil, og der faktisk er en lille stigning i størrelsen på fiskene, siger biologen.

Det var også fremme på mødet, om Royal Greenlands fabrik i Uummannaq skal have åbent lørdage over sommeren. Fabrikken er lukket om lørdagen, men flere af fiskerne ønsker, at de altid kan sejle fisk ind på den tid af året. Men det er et regnestykke med fabrikkens ansatte på den anden side, som har krav på fridage.