'Det er i al ydmyghed man ser folk der har mistet hele deres livsgrundlag'

Det var en følelsesladet tur fra Uummannaq-fjorden til Aasiaat for de evakuerede borgere fra Illorsuit og Niaqornat.
Foto © : Arktisk Kommando/Søren Lund
Skrevet af Kenneth Elkjær
19. juni 2017 17:15

Inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen stod natten til mandag for at fragte 49 evakuerede borgere fra Uummannaq-regionen til Aasiaat. En sejlads på 11 timer, hvor følelserne sad uden på tøjet. Det fortæller chef på Ejnar Mikkelsen, Jørgen Bruun, til KNR.

- De var trætte og meget påvirket af situationen, kunne man se. Vi har sørget for, at de kunne komme ned og ligge, få noget at spise og få ro på. Vi har gjort vores for, at de ikke skulle mangle noget ombord, siger han.

-  Nogle sad og græd, andre stod på dækket og kiggede ud med vemod, da vi sejlede fra Uummannaq-fjorden. Folk holdt om hinanden og og kneb en tåre, siger chefen på Ejnar Mikkelsen.

LÆS OGSÅ Dronningen sender varme tanker til ofre

Jørgen Bruun fortæller, at det ikke kan undgå at påvirke alle, når man ser folk i en situation som den, de 49 evakuerede borgere på skibet, befandt sig i på turen til Aasiaat.

- Det er i al ydmyghed man ser folk, der har mistet hele deres livsgrundlag. De har mistet deres ejendele, deres bolig, og de står på skibet med en rygsæk eller en bærepose med det, de har tilbage. De bliver sat i land, uden at vide, hvad fremtiden bringer.

Han er dog fortrøstningsfuld for fremtiden.

- Samtidig er det mit indtryk, at alle arbejder bedst muligt for at skabe gode omstændigheder for at sige sig af de berørte, siger han.

Inspektionsskibet Ejnar Mikkelsen vender nu tilbage til det berørte område efter weekendens naturkatastrofe i Uummannaq-fjorden. Skibets nærmere opgave ligger ikke fast endnu, oplyser Jørgen Bruun.

LÆS OGSÅ Nukannguaq så flodbølgen ramme Nuugaatsiaq

LÆS OGSÅ Dirrende fjeldside umuliggør dyk efter savnede