Det er hvad pengene rækker til

Både politikere og embedsfolk har fra starten vidst, at det beløb Selvstyret giver for service kontrakten med Air Greenlands beflyvning af Sydgrønland og Diskobugten kun rækker til beflyvning med mindre helikoptere.
Skrevet af Noah Mølgaard
16. januar 2013 07:53

S-61 helikopteren, der har fløjet med passagerer i flere årtier, flyver ikke længere med passagerer i Sydgrønland og Diskobugten. Der bliver nu fløjet med mindre helikoptere, der er mere følsomme for dårligt vejr. Men S-61’eren vender ikke tilbage, understreger Air Greenland.

Den nye servicekontrakt mellem Selvstyret og Air Greenland trådte i kraft ved årsskiftet. S-61’eren er allerede savnet på grund af en række forsinkelser og aflysninger i Sydgrønland og Diskobugten, der nu bliver befløjet med Bell 212. Men beløbet som Selvstyret betaler for aftalen dækker kun til den type fly, understreger Air Greenland, der har holdt borgermøder inden servicekontrakten trådte i kraft.

- Vi har til både politikere, embedsfolk og til borgermøder ærligt forklaret, at Bell 212 er en anden type helikopter. Den kan kun tage halvt så mange passagerer og den kan flyve i lidt mindre blæst, men – og det er det, det handler om – det er den mulighed, der er inden for den betaling, selskabet får for de nuværende servicekontrakter, forklarer administrerende direktør i  Air Greenland Michael Binzer.

- Rammebeløbet for disse er ikke reguleret siden 2005, og hvis man ser på den øvrige prisudvikling i samfundet, så er det logisk, at man ikke får den samme service nu som for otte år siden, siger Michael Binzer.

Og det er netop Bell 212 helikopterens følsomhed for vejr, der har en del af årsagen til forsinkelser og aflysninger. Lavt skydække med nedbør og blæst har præget vejret i Sydgrønland siden nytår og har resulteret i mange forsinkelser og aflysninger.

Bell 212 i Diskobugten har haft tekniske problemer, som også resulteret i forsinkelser og aflysninger. En lille AS350 helikopter er nu placeret i Aasiaat til beflyvning af Aasiaats bygder.

- Vi kunne godt have ønsket os en bedre start på den nye servicekontraktperiode, og vi er naturligvis kede af de gener, det har givet for vores passagerer, som dog selvfølgelig har fået kost og logi i det omfang, de er berettiget til det, siger Michael Binzer.